Thailand maakt de ergste bosbrand in 20 jaar mee!

CHIANG RAI:- Een bosbrand op de Doi Tung-berg in Chiang Rai heeft meer dan 600 rai bos verbrand, in wat de lokale bevolking de ergste ramp in twee decennia heeft genoemd.  De brand brak woensdag om 15.00 uur uit nadat een hoogspanningskabel op gedroogde bamboe viel en de brand begon.  Sterke wind verergerde de situatie, waardoor het vuur zich snel door lokale vuurbarrières verspreidde en minstens 500 rai land verwoestte.

De brandcontrolepost op de Pa Doi Tung haastte zich samen met lokale functionarissen, de Pha Muang-taskforce, vrijwilligers en acht brandweerwagens ter plaatse om de bosbrand op de grens tussen Thailand en Myanmar nabij Ban Pha Bue en Ban La Ba in Mae te bestrijden. 

Tegen middernacht was het vuur naar verluidt voor 70% onder controle.  De Pha Muang-taskforce zette ook agenten in om de brand op Ban La Ba Road te bedwingen.  Brandweercommandant Piyapong Sornchai zei dat ambtenaren probeerden het vuur in bedwang te houden om verdere verspreiding te voorkomen en met de hulp van twee lokale dorpen natuurlijke vuurbarrières zoals Lam Huay Stream en een nabijgelegen koffieplantage te versterken.

De ambtenaren spoten ook water op specifieke locaties om te voorkomen dat het vuur zich verspreidde naar belangrijke oriëntatiepunten.  Lokale bewoners spraken van de ergste bosbrand in 20 jaar.  

Er worden luchtfoto’s gemaakt om de schade vast te stellen, waarbij naar verwachting 600 hectare zwaar getroffen zal zijn.  Meer dan 100 agenten worden ingezet om het gebied uit te kammen en, met behulp van luchtsteun, het water op dezelfde plek af te voeren om een ​​opflakkering te voorkomen, zo vertelde khun Piyapong.

Naast Doi Tung brandden ook Doi Jorrakhe in het Mae Chan-district en Pa Doi Phra Bat in het Muang-district, hoewel lokale rapporten zeggen dat de branden in dat gebied nu voor 70-80% onder controle zijn.  Het vuur verbrandde ook het bos in het Doi Luang National Park in de buurt van Ban Tham Pa Sang in het district Phan.  De plv. gouverneur van Chiang Mai, Khun Chatchawan Panya, zei dat de provincie de laatste tijd grote inspanningen heeft geleverd om recordbrekende nevelproblemen te bestrijden.  Ondanks strenge maatregelen zijn er op veel plaatsen in de provincie nog steeds illegale brand- en hete pannen.

Chiang Mai heeft de afgelopen drie weken de ergste luchtvervuiling ter wereld gehad, met PM2.5-niveaus van gemiddeld 332 microgram per kubieke meter.  Volgens een luchtverontreinigingsrapport werden 233 hotspots gedetecteerd in nationale parken, gereserveerde bossen, landbouwgebieden van Sor Por Kor en nabijgelegen gemeenschappen.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Eén gedachte over “Thailand maakt de ergste bosbrand in 20 jaar mee!”

  1. Chiang Rai zit al heel de tijd hoger in de luchtvervuiling dan Chiang Mai en nog andere steden in de ereld ook.
    Die ranking met Chiang Mai als hoogste klopt niet omdat niet alle steden in de ranking opgenomen worden. Waarom weet ik niet. Hangt het af van de grootte van de stad of het aantal inwoners?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!