Thailand laat weer arbeiders naar Saoedi-Arabië gaan om daar de handen uit de mouwen te steken

BANGKOK:- Het Thaise ministerie van Arbeid is bezig een memorandum van overeenstemming op te stellen om voor het eerst in meer dan 30 jaar weer Thaise arbeiders naar Saoedi-Arabië te sturen.

“De Saoedische onderminister van Arbeid zal deze maand Thailand bezoeken om de loopbaanontwikkelingscentra onder het Department of Skill Development en de Manufacturing Automation and Robotics Academy [MARA] te bekijken”, zo verklaarde de minister van Arbeid, khun Suchart Chomklin.

We zijn van plan om dit MoU te bespreken en de kosten van levensonderhoud en voordelen voor Thaise arbeiders in Saoedi-Arabië te onderzoeken, naast andere arbeidsgerelateerde kwesties.

 “Het ministerie verwacht dat het MoU binnen twee maanden klaar zal zijn, en dat de eerste partij Thaise arbeiders onder dit memorandum binnen zes maanden in Saoedi-Arabië zal aankomen”, zei hij.

Saoedi-Arabië verbrak de diplomatieke banden met Thailand, die in 1957 tot stand kwamen, na de diefstal van juwelen ter waarde van 20 miljoen dollar door een Thaise conciërge in 1989. Dit leidde tot een langdurige ruzie die bekend werd als de ‘Blue Diamond-affaire’.  .

De bilaterale betrekkingen werden eerder dit jaar hervat nadat premier Prayut Chan-o-cha op 25-26 januari Saoedi-Arabië bezocht als gast van kroonprins Mohammad bin Salman, tijdens welke beide leiders toekomstige betrekkingen en samenwerking bespraken.

“Saoedi-Arabië heeft meer dan 8 miljoen arbeiders nodig voor zijn bouwprojecten, met name hoogopgeleide groepen zoals ingenieurs en architecten, en middengeschoolde groepen zoals voormannen, metaalbewerkers, stukadoors, lassers, schilders en chauffeurs”, aldus minister Suchart.

“Zo’n 30 jaar geleden stuurde Thailand ongeveer 300.000 arbeiders naar Saoedi-Arabië dankzij hoge vergoedingen.  Door de jaren heen, naarmate de technologie vorderde, zijn de vaardigheden van onze werknemers dienovereenkomstig verbeterd,” zei hij.

Vorig jaar gingen slechts 56 Thais naar Saoedi-Arabië voor banen, zei hij, eraan toevoegend dat de meesten daar rechtstreeks door werkgevers waren gebracht om te werken als technici, monteurs, lassers, koks en dienstmeisjes.  

Thaise arbeiders zijn ondertussen populair in andere landen in het Midden-Oosten, waarbij Israël vorig jaar tot 20.044 Thaise arbeiders in dienst nam, gevolgd door 931 in de Verenigde Arabische Emiraten, 240 in Qatar, 239 in Bahrein en 194 in Koeweit.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!