Thailand laat bedreigde Leder-schildpadden met trackers vrij in zee

PHUKET:-  Voor de kust van Phuket hebben mariene natuurbeschermers elf baby-lederschildpadden vrijgelaten in de Indische Oceaan, in de hoop dat ze in het wild kunnen gedijen en binnen twintig jaar kunnen terugkeren om zich voort te planten.

De vrijlating van de eenjarige schildpadden, elk ongeveer zo groot als een rugbybal, volgt op een intensieve inspanning om de overlevingskansen van de lederschildpad te vergroten na de ontdekking in 2018 dat de bedreigde diersoort was teruggekeerd om eieren te leggen in het zuiden van Thailand.

De sterkere schildpadden zijn met succes in de oceaan terechtgekomen, terwijl anderen omkwamen nadat ze uit het ei waren gekomen. Daarom werd er een programma gelanceerd om de zwakke baby-lederschildpadden te verzorgen, aldus Khun Pinsak Suraswadi, directeur-generaal van het Thaise ministerie van Mariene en Kusthulpbronnen.

Thailand is een van de vijf landen, waaronder Sri Lanka en Canada, die deze soort babyschildpadden tot hun eerste levensjaar hebben kunnen verzorgen. Een typische lederschildpad legt na 20 tot 25 jaar eieren.

Ze zijn in april vrijgelaten door natuurbeschermers en zijn voorzien van satelliettags om hun voortgang te volgen, onderdeel van een internationaal initiatief van de non-profit natuurbeschermingsorganisatie Upwell Turtles.

“Het is noodzakelijk dat we de reisroutes van de babyschildpadden bestuderen om te begrijpen waar ze heen gaan, zodat we maatregelen kunnen implementeren om de lederschildpad te beschermen terwijl ze uit hun nest komen”, zo vertelde Khun Pinsak.

“Als ze overleven, beantwoordt dit alles over het behoud en het populatieherstel van de lederschildpadden op de best mogelijke manier”, zei hij.

Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: Reuters

Eén gedachte over “Thailand laat bedreigde Leder-schildpadden met trackers vrij in zee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!