Thailand is dit jaar officieel vrij van Afrikaanse paardenziekte

BANGKOK:- Thailand heeft de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, het WOAH, gevraagd om haar status van vrij zijn van Afrikaanse paardenziekte (AHS) te bekrachtigen, zodat het koninkrijk internationale hippische evenementen kan hervatten, zo verklaarde de woordvoerster van de regering.

De regering heeft op 30 januari een verzoek ingediend bij de organisatie om Thailand vrij van de ziekte te verklaren en gelooft dat de organisatie dit jaar met het verzoek zal instemmen, zei plaatsvervangend woordvoerster Ratchada Dhnadirek.

 AHS is een besmettelijke ziekte die alle soorten paarden treft (inclusief muilezels, ezels en zebra’s).  Het valt de luchtwegen en de bloedsomloop aan en heeft een hoog sterftecijfer.  AHS serotype één werd voor het eerst gemeld in Thailand in maart 2020. Het was de eerste keer dat de ziekte in Azië werd aangetroffen.

Nadat de uitbraak op 27 maart 2020 was ontdekt, werden 610 paarden in 17 provincies ziek van de ziekte en stierven 568 van hen, zei Ratchada.

Het Departement van Vee ontwikkeling en partnerbureaus hebben hard gewerkt om de ziekte onder controle te krijgen en uit te roeien, zei ze.

De ziekte is al meer dan twee jaar niet meer geconstateerd in Thailand.

Het departement van vee-ontwikkeling, het dierendepartement van Koninklijke Thaise leger, Zoölogische parkorganisatie van Thailand en de Thaise hippische federatie hebben alle benodigde documenten opgesteld voor de Thaise regering om de WOAH aan te tonen dat Thailand vrij is van de ziekte, zei Ratchada.

Het wetenschappelijke comité van WOAH zal enige tijd nodig hebben om de documenten te herzien voordat het Thailand officieel vrij van de ziekte verklaart, zei ze.

Nadat Thailand zijn AHS-vrije status heeft herwonnen, komt het in aanmerking om internationale paardensportwedstrijden te organiseren, paarden te importeren en te exporteren en ze vrij door het land te laten vervoeren.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!