Thailand heeft te maken met een voortsudderende maskerade, dr. Taveesin roept het Thaise publiek op mondkapjes te blijven dragen

BANGKOK:- In Thailand spreekt men over mondmaskers terwijl wij het in België en Nederland mondkapjes noemen, blijft is dragen van deze Covid19 bescherming in Thailand voortdurend topic in deze endemische periode van het land. Hoewel de verplichting om mondkapjes te dragen een paar weken geleden in de meeste gebieden is afgeschaft , wordt het onderwerp herhaaldelijk aan de orde gesteld door verschillende autoriteiten in het land.

En terwijl online opmerkingen over het onderwerp blijven woeden, vooral omdat toeristen en veel expats over het algemeen het dragen van maskers minder serieus nemen dan de meeste Thais, wordt het iets van “The Great Mask Debate” genoemd.

Gisteren citeerde Siam Rath de opmerkingen van Dr.  Taveesin Visanuyothin, de woordvoerder van administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA, een man die tijdens de pandemie een begrip is geworden, zei dat de gevallen weer toenemen, vooral in Bangkok en het omliggende gebied en in de ‘toeristische provincies’.

Dit is mede mogelijk gemaakt door de lange feestdagen waarop mensen reizen, zoals deze week.  Opgemerkt moet worden dat het woord ​“toerist” hier niet verwijst naar farang, maar vooral naar Thaise toeristen die meer op pad zijn.

Dr. Taveesin zei dat ondanks het eerdere mondkapjesdecreet, gezichtsbedekkingen nog steeds een goed hulpmiddel zijn om infectie met Covid en andere longziekten te voorkomen.

Daarom moeten mensen mondkapjes blijven dragen op plaatsen waar ze buiten zijn, zoals concerten, filmvertoningen in de buitenlucht en sportevenementen, en waar sociale afstand moeilijk is.

Dr.  Taveesin Visanuyothin, de woordvoerder van het CCSA

Daarnaast waarschuwde hij:
Draag mondkapjes binnenshuis en op plaatsen met een slechte luchtcirculatie, vooral om mensen met onderliggende medische aandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen te beschermen.”

“Als u geen drie Covid19 inentingen hebt gekregen, één besmet bent of in de buurt bent geweest van een besmette persoon, draag dan altijd een mondkapje.”

Uw nieuwsbeer meldt dat in Bangkok de overgrote meerderheid van de Thai nog steeds mondkapjes draagt, zowel in de hoofdstraten als in winkelcentra en winkels.

Voor sommigen is het zelfs een dagelijkse routine geworden.  Velen waren door de vervuiling gewend geraakt aan het dragen van maskers lang voordat de pandemie begin 2020 toesloeg.

Buitenlanders —  of in ieder geval degenen die als zodanig kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun blanke uiterlijk  — en afkomstig uit landen waar het dragen van mondkapjes later tijdens de pandemie werd geïntroduceerd en eerder werd afgeschaft, zullen in de Thaise hoofdstad minder vaak worden gezien met mondkapjes.

Het lijkt erop dat het onderwerp niet zomaar zal verdwijnen en nog steeds veel discussie zal opleveren in sociale kringen en op internet.

Uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!