Thailand heeft in Mae Hong Son een veilige zone ingesteld voor vluchtelingen die het geweld in Myanmar ontvluchten

~ZORG DAT DAAR GEEN ZWARTE HOND TUSSENKOMT~
(Oppassen dat het niet misgaat)

MAE HONG SON:- Vanwege het voortdurende geweld tussen het leger en de etnische troepen van Myanmar heeft het Thaise leger in Mae Hong Son nabij de Salween-rivier, een “veilige zone” opgezet voor duizenden mensen die Myanmar ontvluchten.

Gewapende leden van de Karen National Union hebben zich achter de anti-coup-beweging in Myanmar geschaard gesteund, wat leidde tot botsingen met de militaire junta.  Onlangs meldde het Karen National Liberation Army een militaire buitenpost nabij de Thaise grens te hebben overgenomen.  Degenen aan de overkant van de Salween-rivier in Thailand zeiden dat ze de geweerschoten en explosies konden horen.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie, Khun Kongcheep Tantravanich zegt dat er onderdak en humanitaire hulp wordt geboden aan ongeveer 2.200 mensen die Myanmar zijn ontvlucht.

Khun Kongcheep zegt dat de “veilige zone” streng wordt bewaakt en dat alleen geautoriseerde personen kunnen betreden.  Er zijn strikte gezondheids- en ziektebestrijdingsmaatregelen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Zijn verklaring komt nadat de lokale burgerrechtengroep People of Salween River Basin Network de Thaise regering had opgeroepen vluchtelingen niet terug te sturen, bewerend dat Thaise soldaten de opdracht hadden gekregen om de vluchtelingen te vertellen terug te keren naar hun thuisland vanwege een mogelijke negatieve impact met de grenshandel.

Ze meldde dat het leger van Myanmar luchtaanvallen heeft uitgevoerd op verschillende Karen gemeenschappen en dat veel Karen-dorpelingen vrezen voor hun veiligheid.

De gouverneur van Mae Hong Son, khun Sitthichai Jindaluang, verklaarde vorige week aan een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties dat vluchtelingen onderdak en hulp hebben gekregen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post

Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!