Thailand heeft in een mum van tijd, tijdelijke regels uitgevaardigd om het gebruik van gelegaliseerde marihuana te controleren

THAILAND:- Het is gebleken dat de Thaise bevolking niet genoeg kan krijgen van marihuana, zodat de relevante autoriteiten als de sodeju nieuwe regels heeft uitgevaardigd om het gebruik van marihuana te controleren, precies een week nadat de plant van de lijst met verdovende middelen was verwijderd voordat er een regulerende wet van kracht was.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu een ministeriële richtlijn uitgevaardigd die de verkoop van cannabis en hennep aan mensen onder de 20 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven verbiedt.

De richtlijn, die marihuana beschrijft als een “gecontroleerde kruidenplant”, verbiedt ook het roken van wiet in het openbaar.

Wat betreft beoefenaars van traditionele geneeskunde, verbiedt de nieuwe verordening van het ministerie ook het bezit van marihuana boven de wettelijke limiet.  Het verwijst naar de wet van 1999 voor de bescherming en bevordering van de wijsheid van de traditionele Thaise geneeskunde met betrekking tot de straf voor overtreders.  De wet bepaalt dat op overtreding een maximum van zes maanden gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 10.000 baht staat.

Één dag voordat deze richtlijn werd uitgevaardigd, had de gouverneur van Bangkok, Chadchart Sittipunt, al aangekondigd dat alle scholen in Bangkok vanaf 15 juni volledig marihuana vrij moeten zijn.

Met ingang van 9 juni werd marihuana niet langer als een verdovende plant beschouwd, behalve het extract dat meer dan 0,2 procent tetrahydrocannabinol (THC) bevat – de psychoactieve stof die mensen een “high” gevoel geeft.

In tegenstelling tot het roken van sigaretten, bestaat er geen wet die het roken van marihuana in het openbaar verbiedt.  De gezondheidsautoriteiten zijn dus van plan om de Public Health Act van 1992 toe te passen, die elke “handeling van openbare orde” verbiedt die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door rook en geur.  Overtreders riskeren maximaal drie maanden gevangenisstraf en/of een boete tot 25.000 baht.

Los daarvan heeft het ministerie van Volksgezondheid twee richtlijnen uitgevaardigd over het gebruik van marihuana als kookingrediënt in voedingswinkels en over de opslag van de plant.

De nieuwe richtlijnen worden echter gezien als aanbevelingen in plaats van verordeningen, aangezien ze geen sancties opleggen aan overtreders.

Één van de richtlijnen van de afdeling vereist dat voedingswinkels die cannabisgerechten verkopen waarschuwingen weergeven, zoals “Niet aanbevolen voor personen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven”, “Stop onmiddellijk met eten in geval van dergelijke veronderstellingen” en “Personen die allergisch zijn voor tetrahydrocannabinol  (THC) of cannabidiol (CBD) moeten voorzorgsmaatregelen nemen bij het eten”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!