Thailand heeft dringend 800.000 arbeidsmigranten nodig 

BANGKOK:- Thailand heeft dringend 800.000 migrerende werknemers nodig om productiesectoren, toerisme en dienstverlenende bedrijven draaiende houden, omdat ze momenteel worstelen met ernstige arbeidstekorten, aldus de federatie van Thaise industrieën.

Veel bedrijven registreren zich bij de overheid om arbeidskrachten uit Myanmar, Laos en Cambodja te kunnen laten overkomen, omdat de vraag naar arbeidskrachten als gevolg van het economisch herstel toeneemt.

“De industriële sector heeft de meeste migrerende werknemers nodig, de vraag in deze sector stijgt nu tot 500.000”, zegt Khun Kriengkrai Thiennukul, vice-voorzitter van de FTI.  De ondernemers in toerisme en aanverwante diensten zoeken ongeveer 300.000 werknemers.

“Het bedrijfsleven wil dat de regering het proces van registreren van arbeidsmigranten gaat bespoedigen”, zo zei Kriengkrai.  Onlangs zijn de autoriteiten begonnen met het ondertekenen van memoranda van overeenstemming met buurlanden om ernstige arbeidstekorten op te lossen.

De exportsector, die vorig jaar snel groeide na het wereldwijde economische herstel, dreef de vraag naar arbeid aan.  Volgens de FTI willen ondernemers in 45 sectoren, met name in de voedingsindustrie, net als de hotellerie meer arbeidskrachten aannemen.

Eerdere lockdown-maatregelen om de verspreiding van Covid19 virus, die Thailand begin 2020 trof, in te dammen, waren voor een aantal migrerende werknemers aanleiding om terug te keren naar hun land omdat veel zakelijke activiteiten werden stopgezet, waardoor ze hun baan verloren.

De situatie verergerde een tekort aan arbeidskrachten in Thailand dat begon vóór de pandemie.

Hoewel Thailand meer buitenlandse werknemers nodig heeft, heeft de illegale binnenkomst van migranten, met name migranten uit Myanmar die op de vlucht zijn voor politieke onrust in hun land, enige bezorgdheid doen rijzen over de mogelijkheid van nieuwe Covid19 uitbraken.

Volgens Khun Kriengkrai stelde de FTI eerder voor dat de regering een fabrieks-sandbox-systeem in de buurt van de grenzen implementeert, ook in het district Mae Sot in Tak, als onderdeel van de inspanningen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

De fabriekssandbox omvat maatregelen om arbeiders in quarantaine te plaatsen, te vaccineren en rechtstreekse reizen van de grenzen naar hun fabrieken te regelen.

Het FTI gelooft dat de fabriekssandbox de autoriteiten zal helpen nieuwe infectieclusters te voorkomen en illegale binnenkomst door migrerende werknemers en mensenhandel te verminderen, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “Thailand heeft dringend 800.000 arbeidsmigranten nodig ”

 1. Ik denk dat als de Thaise bevolking zelf eens gaat werken, dan heb je minder emigranten nodig.
  En is er ook een stuk minder armoede onder de bevolking.
  Er is werk genoeg te doen in Thailand.
  Maar er zijn nog een hoop Thaien die zijn liever lui dan moe.
  Uitgezonderd de goede natuurlijk.
  Maar dat worden er helaas minder naar mijn mening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!