Thailand handhaaft de vastgestelde prijs op producten en diensten met nog een jaar

PATTAYA:-De Thaise regering heeft de prijscontroles voor een lijst van 51 producten en diensten met nog een jaar verlengd. Deze maatregel heeft tot doel de stijgende kosten van levensonderhoud voor burgers tegen te gaan. Dit besluit werd genomen onder voorzitterschap van minister van Handel, Khun Phumtham Wechayachai.

Volgens de uit 1999 daterende wet op de prijzen van goederen en diensten blijft de lijst met producten in 11 categorieën ongewijzigd. Onder controle vallen onder meer essentiële goederen zoals voedsel en consumptiegoederen, maar ook landbouwproducten en -apparatuur, waaronder meststoffen, pesticiden, veevoer, tractoren en rijstmaaidorsers. Ook bouwmaterialen, papier, aardolieproducten en medicijnen blijven onder prijsbeheer staan.

In een belangrijk besluit annuleerde het Centraal Comité voor de prijzen van goederen en diensten de eerder door de Suikerriet en Suikervereniging voorgestelde maatregel om de suikerprijzen te controleren, omdat de marktomstandigheden weer normaal zijn geworden. Suiker blijft echter een gecontroleerd product om hamsteren en illegale export tegen te gaan.

De bijgewerkte prijscontrolelijst zal tijdens de komende kabinetsvergadering ter goedkeuring worden voorgelegd. Daarnaast is er nieuwe regelgeving ingevoerd die detailhandelaren verplicht om de prijzen voor in totaal 290 artikelen zowel offline als online transparant te maken. Deze regeling omvat 240 producten en 50 diensten. 

Bovendien zijn handelaren nu verplicht de dagelijkse aankoopprijzen van 33 landbouwproducten bekend te maken. Deze maatregel is bedoeld om uitbuiting van consumenten en boeren te voorkomen.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!