Thailand geeft na dodelijke schietpartijen een jaar lang géén wapenvergunningen meer af

BANGKOK:- Thailand heeft vorige week de uitgifte van nieuwe vuurwapenvergunningen voor een jaar opgeschort. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend, na een reeks dodelijke schietpartijen die het koninkrijk schokten.

Het moratorium gaat onmiddellijk in, zei het ministerie, en volgt op een publiek debat over wapenbeheersing na een reeks dodelijke schietpartijen in een land waar wapens overal verkrijgbaar zijn.

In oktober opende een 14-jarige jongen het vuur in een van de belangrijkste winkelcentra van Bangkok. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. 

Een jaar geleden doodde een voormalige politieagent, gewapend met een legaal pistool en mes, 36 mensen, voornamelijk jonge kinderen, in een kinderdagverblijf.

“Om de veiligheid te verbeteren en de misdaadcijfers te verlagen, zullen we de uitgifte van persoonlijke wapens tijdelijk verbieden”, zei Traisuree Taisaranakul, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, op de officiële Facebookpagina.

Er zijn 10 miljoen vuurwapens in omloop in Thailand, volgens de website GunPolicy.org, oftewel ongeveer één op elke zeven Thai.

Naast de spraakmakende incidenten zoals de aanslagen in de crèche en in het winkelcentrum, berichten Thaise media vaak over dodelijke schietpartijen. Het koninkrijk registreerde bijna 1.300 doden door vuurwapens in 2019 – het laatste jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn – vergeleken met ongeveer 13.000 in 1998.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: MSN.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!