Thailand erkent dat wildmarkten gevaarlijk kunnen zijn voor mensen

~DE HAND IN EIGEN BOEZEM STEKEN~ 
(Bij eigen geweten te rade of hem iets te verwijten valt (in plaats van direct naar anderen te wijzen))

THAILAND:- Het Thaise ministerie van Volksgezondheid wordt geprezen omdat het er mee eens was dat de Chatuchak Weekendmarkt in Bangkok de bron van Covid 19 zou kunnen zijn.  Nadat gezondheidsfunctionarissen in eerste instantie tie ontkenden dat de Wereldgezondheidsorganisatie de markt aan het onderzoeken was, liet het ministerie op een recente live-persconferentie op Facebook weten dat de handel in wilde dieren de volksgezondheid in gevaar kan brengen.

Een recentelijk onderzoek door de WHO van Wuhan, de provincie in China waar Covid19 vermoedelijk afkomstig is, heeft geconcludeerd dat het virus hoogstwaarschijnlijk niet afkomstig was van een laboratorium, maar afkomstig van dieren die werden geleverd door Chinese wildfokkerijen, of van  besmette dieren die ergens in Zuidoost-Azië worden verhandeld.  

Aangezien de Chatuchak Market in Bangkok  misschien wel de grootste illegale handelsmarkt voor wilde dieren in de regio is, wees een Deense viroloog van het onderzoeksteam van de WHO op de markt in Bangkok als mogelijke bron van het Covid19-virus aan.

Het Thaise ministerie van Volksgezondheid gaat nu met het ministerie van Milieu en het ministerie van Nationale Parken samenwerken om de Chatuchak-markt nauwlettend te inspecteren en een gezamenlijk plan uit te rollen om de bescherming van dieren in het wild te vergroten en de handel in wilde dieren op markten te stoppen.

Zuidoost-Azië leverde historisch gezien het grootste deel van de Chinese handel in wilde dieren en planten, wat de viroloog als zorgelijk beschouwt, juist omdat commercieel verhandelde dieren ziekten kunnen dragen die het immuunsysteem van de mens in gevaar kunnen brengen.  In 2019 droegen bijvoorbeeld zebra’s die legaal in Thailand waren geïmporteerd een kleine vliegensoort die op lokale paarden sprong en Afrikaanse paardenziekte veroorzaakte.  Het sterftecijfer was meer dan 90%, waardoor er meer dan 600 paarden stierven.

Sommige dieren zijn bijzonder vatbaar voor virussen die worden gehost door vleermuizen, zoals het SARS-virus.  Dat virus is gesprongen van een civetkat die was geïnfecteerd door een vleermuis.  Andere virussen waarvan wordt gedacht dat ze van vleermuizen naar andere dieren zijn gesprongen, zijn onder meer hondsdolheid en ebola.  Van nertsen en schubdieren is ook ontdekt dat ze drager zijn van het coronavirus, deze worden nog steeds in Zuidoost-Azië commercieel verhandeld.

In een spotcheck uitgevoerd door Freeland, een wereldwijde non-profitorganisatie, verkoopt Chatuchak Market nog steeds fretten, coati, civetkatten, bunzingen, mangoest, wasberen, meerkatten, scharlaken ara’s, capibara’s, Afrikaanse grijze papegaaien, poema’s, meerdere soorten schildpadden, slangen,  knaagdieren en hagedissen uit Latijns-Amerika, Afrika en Australië.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content te zeerst aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Freeland 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Freeland.org 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!