Bureaucratie in Thailand? Nederland kan er ook wat van!

~DOOR DE BOMEN HET BOS NIET MEER ZIEN~
(Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden )

PATTAYA: Niemand onder de expats vindt het raar dat je één keer per jaar moet aantonen in leven te zijn om pensioen of AOW te onvangen.

“Er wordt al genoeg verspild, of niet soms?”

Vele uitkerende instanties sturen standaard formulieren op naar postadressen, die in veel gevallen nog in Nederland zijn. Soms werken ze al wat geavanceerder en krijgt men een email met het verzoek een en ander te downloaden, in te vullen en terug te mailen.

Cruciaal en volkomen begrijpelijk is de uitdrukkelijke wens om je eigen in leven verklaring te laten ondertekenen door een overheidsinstantie, de politie of een notaris.

Zoals wij uit bittere ervaring weten is een bezoek aan instanties niet altijd even efficient, wat ook geldt voor de locale hermandad.

Veel advocaten in Thailand hebben echter een speciale aantekening op hun bul:

‘ … has been registered as a Notarial Services Attorney qualified to certify signatures and documents ..”

Zelfs op hun handtekening stempel staat de Notarial Services toevoeging vermeld.

Zeven jaar lang heb ik dan ook zowel voor de SVB als voor pensioen instanties van deze methode gebruik gemaakt, zonder enige bezwaren van wie dan ook.

Nu echter, wellicht mede veroorzaakt door thuiswerk van veel Nederlandse kantoren dankzij de corona pandemie, schriftelijk bezwaar ontvangen van een niet bij name te noemen persioenfonds:

“ U heeft laten ondertekenen door een advocaat, maar dat moet een officiële instantie zijn, de politie of een notaris..”

Enfin, u raadt het al: dit is verworden tot een welles-nietes spel waarbij er zoveel contact met de betrokken pensionado is en er zoveel discrete kenmerken over zijn pensioennummer en arbeidsverleden zijn belicht, dat er over de kern van de zaak geen misverstand kan bestaan:

HIJ IS SPRINGLEVEND (en pisnijdig)

Tip in deze modern tijden: Screenshot met paspoort in de hand van een live video-contactmoment op afspraak…

Wij moedigen uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip, mail uw Olivier B. Bommel even; hij zal u dankbaar zijn..

Informatie en bron
Illustraties: OBB
Content: Ollie B. Bommel
Bron: Eigen ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!