Thailand dreigt plannen voor dam in de Mekong rivier te torpederen

~DE STEKKER ERUIT TREKKEN~
(Iets niet meer voortzetten)

THAILAND:- Thailand heeft voor het eerst officieel en openlijk bezwaar gemaakt tegen plannen van Laos een dam in de Mekong rivier te bouwen. Het Thaise Office of National Water Resources verwees eind vorige maand een technisch rapport over de Sanakham dam -opgesteld door de overheid van Laos en het Chinese staatsbedrijf China Datang- naar de prullenbak. Het rapport zou gebaseerd zijn op ‘onvoldoende en verouderde’ gegevens. De impact van de dam op onder meer de loop en stroming van de Mekong is ‘volstrekt onvoorspelbaar’, stellen de Thai.

Dat het Thailand ernst is, blijkt uit het dreigement geen afnemersovereenkomst voor energie te ondertekenen. Zonder zo’n gegarandeerd contract voor de afname van stroom door Thailand is het voor Laos praktisch onmogelijk de financiering voor de bouw van de 2 miljard US dollars kostende dam rond te krijgen.

De onenigheid tussen Thailand en Laos betekent een trendbreuk. Tot dusver werkten beide landen gebroederlijk samen om van Laos ‘de batterij van Zuid-Oost Azie’ te maken met Thailand als vanzelfsprekende afnemer van Laoitaanse witte stroom. Daartoe heeft Laos reeds 79 stuwdammen gerealiseerd in de Mekong en haar zijrivieren. In 2030 moeten 100 dammen zijn gerealiseerd teneinde 20 gigawatt aan elektriciteit te exporteren.

De Sanakham waterkrachtcentrale van 684 megawatt zou volgens plan twee kilometer van het Chiang Kan district in de provincie Loei, Noordoost Thailand, worden gebouwd en zou in 2028 operationeel moeten zijn. De dam ontleent zijn naam aan het district Sanakham in Laos, vanuit Loei bezien aan de overkant van grensrivier de Mekong. Van alle tot nog toe gerealiseerde dammen, komt de Sanakham dam het dichtst bij Thailand te liggen.

De Thaise bezwaren tegen de dam kunnen op veel bijval rekenen van rijstboeren langs de oever van de Mekong. Zij vrezen al langer negatieve effecten door de toenemende indamming van de Mekong. De angst is dat de voorheen ongetemde Mekong in mindere mate overstroomt en het waterpeil in de rivier zakt. Zonder seizoensgebonden overstromingen zal het moeilijk worden twee rijstoogsten per jaar te verbouwen. Daling van het waterpeil in de rivier kan leiden tot daling van de grondwaterstand, hetgeen eveneens slecht uit zal pakken voor de verbouw van rijst.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS World
Vertaling: Rik Plantinga
Bron: Nikkei Asia

2 gedachten aan “Thailand dreigt plannen voor dam in de Mekong rivier te torpederen”

  1. Waar zijn we met zijn allen toch mee bezig joh, al die elektriciteit. Waarvoor? Geef mij maar de ouderwetse wereld zonder al die techniek. De radio alleen, dat is voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!