Thailand doet een poging om de zeldzame oostelijke Sarus-kraanvogels voor uitsterven te behoeden 

BURIRAM:- De vogels verdwenen ongeveer 50 jaar geleden bijna uit het land voordat een samenwerking tussen een Thaise dierentuin en de VN tot stand kwam om deze unieke volgend te redden.

Onlangs werd een zwerm van 13 kraanvogels, die tot 1,80 meter kunnen worden, vrijgelaten in de provincie Buriram – de laatste poging om de gevederde soort nieuw leven in te blazen.

In een laatste poging om de bijna uitgestorven soort in het koninkrijk nieuw leven in te blazen, werden 13 Thaise Oost-Sarus-kranen bij zonsopkomst in het noordoosten van Thailand losgelaten.

De vogels, beter bekend als Thaise kraanvogels, verdwenen ongeveer 50 jaar geleden bijna uit het land – ze werden voor het laatst in het wild gezien in 1968 – voordat een samenwerking tussen de Thaise regering, Nakhon Ratchasima Zoo en de Verenigde Naties plaatsvond om ze te redden.

Een fokprogramma met door Cambodja gedoneerd gevogelte begon in 1989, met de eerste herintroductie in 2011. De Sarus-kraanvogels worden door de ICNC geclassificeerd als “kwetsbaar”, met naar schatting 15.000 overgebleven in het wild – waarbij wordt aangenomen dat de Thaise ondersoort is verdwenen uit de wilde wetlands van Thailand.

Maar sinds 2011 zijn er meer dan 150 in gevangenschap gefokte vogels – die wel 1,8 meter kunnen worden en bijna zeven kilo wegen – vrijgelaten in de provincie Buriram.

“Het is de enige plek waar de Thaise kraanvogels zelfstandig kunnen leven en zich voortplanten”, zei gouverneur Chaiwat Chuntirapong.

De vogels werden vervoerd in grote, speciaal aangepaste kisten- hun roodgevederde koppen keken door gaasvensters – van het Wetland and Eastern Sarus Crane Conservation Centre waar ze werden gefokt naar het Huai Chorakhe Mak Reservoir.

De nieuwste groep van 13 kraanvogels werd op eerste kerstdag in één keer losgelaten.  De hoge vogels kwetterden luid en klapperden onhandig terwijl ze onvast de lucht in vlogen, vergezeld van juichende kinderen en toeschouwers.

Het was het laatste moment van een lange reis voor de onderzoekers, die de kraanvogels vanaf het uitkomen zorgvuldig verzorgden, ze geleidelijk aan in het wild introduceerden en ze vervolgens meenamen naar hun laatste vlucht naar vrijheid.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Thaise Media

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!