BANGKOK:- Thailand is van plan wiet verder te legaliseren voor medisch en commercieel gebruik in bijvoorbeeld voedingsproducten en cosmetica. Nu is het bezit van wiet nog strafbaar met een celstraf van maximaal vijftien jaar.
In 2018 nam de Thaise regering de eerste stappen om onderdelen van de plant met weinig tetra-hydrocannabinol (THC), de psychoactieve substantie die zorgt voor een high gevoel, uit het strafrecht te halen, zodat fabrikanten van cannabisproducten voor medisch gebruik meer speelruimte kregen de bladeren en takken te verwerken. Elke Thai mocht volgens die versoepeling zes wietplanten verbouwen. Het bezit van zaden en bloemen, de delen van de hennepplant met hogere concentraties THC, bleef echter illegaal: die moeten worden ingeleverd bij speciale medische faciliteiten die onder overheidstoezicht staan. Die procedure maakt het voor boeren en bedrijven omslachtig op grote schaal nieuwe producten op basis van wiet te ontwikkelen en produceren.
Advies: hele plant van verboden lijst
Nu adviseert het Thaise overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor narcotica samen met de voedsel en warenautoriteiten de hele cannabisplant van de lijst verboden substanties te schrappen. De Thaise minister van volksgezondheid moet het besluit nog goedkeuren.
Dit betekent niet dat liefhebbers van een jointje nu zonder problemen wiet kunnen gebruiken, want bezit van cannabis met een hoger THC-gehalte blijft strafbaar. Ook mogen Thaise boeren niet zomaar zonder overheidstoestemming wiet verbouwen.
Volgens minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul is het echter hoog tijd voor beleid dat de ontwikkeling van wiet en hennep voor medische doeleinden en als ingrediënt voor voedsel en cosmetica mogelijk maakt, zodat Thaise boeren en bedrijven extra inkomen uit nieuwe producten kunnen halen. Thailand is daarmee een van de weinige Aziatische landen die het verbouwen van wiet uit het strafrecht haalt. Sri Lanka staat het produceren van wiet voor medisch gebruik ook toe en de Filipijnse regering denkt erover epilepsiepatiënten toe te staan medicinale hennep te gebruiken.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Reuters
Content: Marije Vlaskamp
Bron: Volkskrant.nl