Thailand bevestigt gebruik van spionagesoftware op telefoons ter bescherming van de nationale veiligheid

BANGKOK:- De minister van Digitale Economie en Samenleving, Khun Chaiwut Thanakamanusorn, heeft in het parlement toegegeven dat de Thaise autoriteiten bewakingssoftware gebruiken om de activiteiten van mensen op hun telefoons te volgen.

Hoewel khun Chaiwut erkende dat de trackingsoftware wordt gebruikt in zaken waarbij drugs of de nationale veiligheid betrokken zijn, gaf hij géén details over welke doelwit het ging of welke software of overheidsinstanties erbij betrokken waren.

Hij verklaarde alleen dat hij op de hoogte was van het gebruik ervan in ​”beperkte” gevallen.

“Ze wordt gebruikt voor de nationale veiligheid of in drugszaken.  Als je een drugsdealer wilt arresteren, moet je afluisteren om erachter te komen waar de overgave zou plaatsvinden’, zei hij.

“Ik begrijp dat dit soort afluisteren bestond, maar het is zeer beperkt en alleen in speciale gevallen.

Het ministerie van Chaiwaut had eerder ontkend iets van de zaak af te weten en de Thaise politie gaf een verklaring af waarin stond dat Pegasus niet was ingezet omdat het de privacyregels zou schenden.

De opmerkingen van Chaiwaut kwamen na een gezamenlijk rapport van mensenrechtenorganisaties waarin werd beweerd dat tientallen Thaise democratieactivisten het doelwit waren van controversiële Israëlische spionagesoftware Pegasus tijdens het hoogtepunt van intense anti-regeringsprotesten.

Het rapport van de Canadese cybersecurity-waakhond Citizen Lab, opgesteld in samenwerking met de Thaise groepen iLaw en DigitalReach, identificeerde ongeveer 30 activisten, academici, advocaten en werknemers van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) wier mobiele apparaten tussen oktober 2020 en november 2021 werden afgeluisterd.

“Het meeluisteren vond plaats tussen oktober 2020 en november 2021, een tijd waarin er veel pro-democratische protesten waren, en troffen vooral sleutelfiguren in de pro-democratische beweging”, aldus het rapport.

De Pegasus-software, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group, kan gegevens extraheren en camera’s of microfoons activeren zodra deze met succes een mobiel apparaat binnendringt.

De NSO Group wordt momenteel in de VS aangeklaagd door Apple, dat beweert dat de spyware van het bedrijf is gebruikt om een ​​aantal iPhones wereldwijd te infiltreren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: thephuketnews.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!