Thai demonstreren tegen uitspraak dat betogers monarchie willen omverwerpen

BANGKOK:- In de Thaise hoofdstad Bangkok is gisteren opnieuw gedemonstreerd voor hervorming van de monarchie. De betogers reageerden op een uitspraak van het Thaise constitutionele hof. Dat oordeelde woensdag dat drie protestleiders hadden opgeroepen tot het omverwerpen van de monarchie.

De demonstranten zijn het daar niet mee eens: zij stellen dat de protestbeweging juist democratische hervormingen wil doorvoeren. Uit woede tegen de uitspraak gingen ze de straat op. “Hervormen is niet hetzelfde als omverwerpen,” zei een protestleider in een reactie op het oordeel, schrijft Al Jazeera.

De betogers liepen naar de Duitse ambassade. Dat deden ze omdat in Duitsland een villa staat waar de Thaise koning Maha Vajiralongkorn vaak naartoe gaat, tot ongenoegen van de demonstranten. De koning zou daar deze week ook weer heen zijn gevlogen met een hofhouding van 250 mensen en 30 poedels.

De politie vuurde in Bangkok rubberen kogels af; zeker drie mensen zouden gewond zijn geraakt.

Protestbeweging
De Thaise bevolking demonstreert sinds augustus 2020 voor nieuwe verkiezingen en voor hervormingen in de monarchie. Ook eisen ze dat premier en oud-legerleider Prayuth aftreedt, die in 2014 aan de macht kwam na een coup.

Dat er wordt gedemonstreerd tegen het koningshuis, is bijzonder: op majesteitsschennis staat in Thailand vijftien jaar gevangenisstraf. Sinds het begin van de protesten zijn er ruim 150 mensen voor opgepakt.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!