Tampons in Thailand opnieuw geclassificeerd als cosmetica met regulering, belasting

PATTAYA:-In dit artikel dat 50% van de lezers van Olleke Bolleke in Thailand misschien onbeduidend vindt, terwijl de andere 50% het irritant vindt, heeft Thailand tampons officieel opnieuw geclassificeerd als cosmetica.  Het plan was sinds vorige maand in de maak, waarbij minister van Volksgezondheid, Mr. Anutin Charnvirakul het oorspronkelijke plan op 29 juni ondertekende, maar de publicatie van vandaag in de Royal Gazette maakt het plan officieel.  De verhuizing is schijnbaar een overwinning voor de gezondheid van vrouwen, maar het fiscale nadeel werd al snel onthuld.

Omdat ze nu geclassificeerd zijn als cosmetica, vallen tampons nu onder strengere regelgeving.  Kwaliteitscontrole en bepaalde regels en normen zijn nu van toepassing.  Overheidsinstanties zullen er nu voor zorgen dat verschillende merken de normen van kwaliteit en gezondheid en veiligheid handhaven.  De tekst van het bevel waarin de herclassificatie wordt aangekondigd, benadrukte dit punt en noemde de noodzaak om de veiligheid en gezondheid van gebruikers te beschermen als reden voor de wijziging.  

Verdere Informatie was vrij vaag over wat de volgende stappen in dit (maand)verband zouden zijn.

Maar er ontstond al snel controverse toen werd opgemerkt dat cosmetica wordt belast tegen een tarief van 30%.  Tampons zijn in het verleden genoemd in belastingdebatten in verband met hoge belastingtarieven en werden ooit zelfs een luxeartikel genoemd.  

Wereldwijd worden tampons een vaak genoemd voorbeeld van het concept van een “roze belasting” – hoe producten die zijn gericht op vrouwen vaak duurder zijn, zelfs wanneer vergelijkbare producten voor mannen dat niet zijn.  De naam komt van een anekdotisch voorbeeld van een merk scheerscheermesjes (ook zo idioot duur) voor mannen en vrouwen die in alle opzichten identiek zijn, behalve dat één roze is, met een aanzienlijk hogere prijs.

Vele Thais praten nu over de roze belasting en de vaak door mannen gedomineerde regering om uitgaven voor alleen vrouwen, van tampons tot bevalling, als minder noodzakelijk of beschermd te beschouwen dan andere gezondheidsuitgaven.  

Thaise vrouwen en zelfs mannen gingen sociale media op om stem te laten hoten

Binnen enkele uren na de aankondiging was #TamponsWithoutTax in het Thais een populaire hashtag in Thailand met meer dan 430.000 tweets erover tegen de avond.  

De reactie was zo snel en hevig dat de regering snel terugdeinsde en vanavond verduidelijkte dat de herclassificatie van tampons de gezondheid en veiligheid zal beschermen, maar niet onderworpen zal zijn aan de 30% cosmetica-belasting, alleen omzetbelasting en btw zoals gewoonlijk.  

Een overwinning voor Thaise vrouwen via sociale media, en juist dat is WAAROM, dit opmerkelijke nieuws op de website van Olleke Bolleke in Thailand staat gepubliceerd.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olivier B. Bommel, een heer van stand
Bron: Diverse Thaise media 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!