Sterrenchef springt in de bres voor het populaire genot ‘Mu Kratha’

THAILAND:- De bekende chef-kok Chumpol Jangprai, lid van het Thai National Soft Power Committee, sprong in de bres om het grill-annex-hotpot-gerecht, bekend onder de naam ‘Mu Kratha’ onder het zgn. ‘Soft Power programma van Thailand’ te promoten.

De met een Michelin-ster bekroonde chef-kok, die tevens CEO is van de Thaise keukenacademy, reageerde op de argumenten van critici dat Mu Kratha niet gepromoot kan worden als Thais culinair product, omdat het niet uit Thailand afkomstig zou zijn.

De discussie begon toen Pheu Thai Party-leider Paetongtarn Shinawatra, die toezicht houdt op het Soft Power programma aankondigde dat ze Mu Kratha zou promoten een aanvulling op het bestaande programma.

Het gerecht beschikt over een unieke pan die is ontworpen voor zowel het grillen als het koken van vlees en groenten.

Mu Kratha-buffetrestaurants zijn vooral populair onder Thais, die graag hun bord hoog opstapelen met ingrediënten om aan tafel te koken. Veel van deze restaurants berekenen boetes aan gasten die te veel restjes op tafel laten liggen.

Het gerecht is inmiddels zo populair geworden dat sommige restaurants het samen met de speciale pan zijn gaan bezorgen.

De stelling van chef-kok Chumpol is dat gerechten die zijn geaccepteerd, aangepast en opgegaan in de Thaise cultuur, kwalificeren als een ‘Soft Power’ item. Hij zei bijvoorbeeld dat Phad Thai oorspronkelijk Chinees was, maar nu is het noedelgerecht aangepast en aangepast om uniek Thais te worden. Op dezelfde manier, zei hij, combineert Mu Kratha Mongoolse en Chinese hotpot met Zuid-Koreaans grillen.

“Maar Thais zijn creatief en kunnen hedendaagse voedingsmiddelen aanpassen om nieuwe gerechten te creëren,” zei hij.

“Ik denk dat elk voedsel dat onderdeel wordt van de culturele smeltkroes en van generatie op generatie wordt doorgegeven, als een Thais gerecht kan worden beschouwd. Dit kan worden toegepast in het geval van Mu Kratha.”

Met vier decennia ervaring in de voedingsindustrie zei Chumpol dat hij de evolutie van de Thaise keuken heeft gevolgd en “er vertrouwen in heeft dat Mu Kratha een Thais culinair juweeltje zal zijn met een wereldwijde aantrekkingskracht”.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!