Slachtoffers gruwelijk bloedbad in Thais kinderdagverblijf begraven

NONGBUA LAMPHU:- In het noordoosten van Thailand verzamelde zich afgelopen zaterdag honderden mensen bij tempels om te rouwen om de dood van minstens 38 mensen, onder wie 23 kinderen, en voorbereidingen te treffen voor de begrafenissen. 

Bloemen, speelgoedauto’s en papflesjes worden geplaatst bij de kisten van de slachtoffers van één van ‘s werelds ergste massamoorden in het recente Thaise verleden.

De meeste van de jonge slachtoffers zijn in de Boeddhistische tempel Rat Samakee geplaatst, waar nabestaanden offergaven plaatsen. Bij elke kist staan foto’s ingekaderd van de peuters: een jongen met een puppy op de schoot, een meisje dat tekent in een boek. Naast de kist van een vier jaar oude jongen, die op de foto staat met een voetbalshirt, zijn een speelgoedauto en snoepjes geplaatst.

Sommige families zijn heel de nacht door in de tempel gebleven. Zo willen ze kaarsen en wierrook brandend houden die naast de kisten zijn gezet. Lokale inwoners vertellen aan de Britse krant ‘The Guardian’ dat het een traditie is om te vermijden dat de ziel afdwaalt en verloren geraakt.

Ook aan de tempel Si Uthai zijn familie en vrienden samengekomen. Bij de kist van het jongste slachtoffer, de bijna drie jaar oude Pattarawat Jamnongnid, staan een dinosaurus en een flesje melk. Zijn moeder, Khun  Daoreung Jamnongnid (40) vertelt dat haar enige kind energiek en praatgraag was. Ook kende hij het alfabet al. “Hij was zo slim en vond het leuk om samen met zijn vader naar documentaires te kijken”, vertelt ze.

De abt van Rat Samakee-tempel Pra Kru Adisai Kitjanuwat probeert de nabestaanden te helpen waar mogelijk. “De tempel is het centrum van de gemeenschap. Mijn rol is nu ervoor zorgen dat de mensen zich verenigd voelen. Ik help hen daarbij. Ik help hen met alles wat ze nodig hebben”, zo vertelde hij.

Met tranen in de ogen vertelt de man dat hij alle kinderen uit de buurt kende en dat ze hem ‘Laung Taa’ noemden of ‘Opa Monnik’. “Het is een traditie van de regio Isaan. Ze brengen hun kinderen naar tempel.”

Bij het kinderdagverblijf zelf hebben mensen speelgoed achtergelaten als offer aan de zielen van de slachtoffers. Er wordt verwacht dat de riten voor de begrafenissen zaterdagnamiddag beginnen met een badceremonie. De kisten zullen gesloten blijven, zegt Pra Ku Adisai.

De koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun heeft ook water voorzien voor een ceremonie later op de dag. Afgelopen vrijdagavond kwam de koning samen met koningin Suthida slachtoffers bezoeken in een ziekenhuis. Hij drukte zijn medeleven uit en zei dat hij diepe droefheid voelde. “Er zijn geen woorden die het leed kunnen uitdrukken”, aldus de Thaise koning.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Reuters 
Content: Yorick Dupon 
Bron: Reuters 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!