Riemstenaar die in Thailand in elkaar werd geslagen, overlijdt na drie maanden coma: “Dit heeft Jan niet verdiend”

BELGIE/RIEMST:- Begin april werd Jan Valkenborg (64) uit Millen tijdens zijn vakantie in de Thaise kustplaats Hua Hin in mekaar geslagen. Sindsdien lag hij in coma, eerst in een ziekenhuis in Bangkok, later in het Gasthuisberg in Leuven. Daar overleed hij maandag aan zijn zware verwondingen. “De laatste 48 uur ben ik voortdurend bij hem gebleven”, zo vertelt Danny Lemmens, de boezemvriend van Jan.


Riemstenaar Danny Lemmens, boezemvriend van Jan Valkenborg, is er kapot van. “Dit heeft Jan niet verdiend”, zucht hij.

“Hij was een kerel met een gouden hart waar iedereen op kon rekenen. Een ruwe bolster met een zacht binnenste. Een dierenvriend ook. Nu hij van zijn pensioen kon genieten is hij er niet meer. Ik kan het nauwelijks geloven.”

LEES OOK> https://ollekebolleke.info/belgische-toerist-bruut-aangevallen-in-hua-hin-zijn-vriend-reist-af-naar-thailand-om-gerechtigheid-te-zoeken/

Danny leerde Jan zowat 8 jaar geleden kennen vanuit eenzelfde politieke Vlaams-nationalistische overtuiging. Beide waren lid van het Vlaams Belang. “Toen ik verkozen werd als gemeenteraadslid was hij de eerste om me geluk te wensen. Later heb ik hem beter leren kennen. Jan was iemand die zijn hele leven hard gewerkt heeft. Hij was gescheiden, had een zoon van 14 en een erg grote vriendenkring. Iedereen die bij hem aanklopte, hielp hij. Hij kon geen neen zeggen. Sinds kort had hij een Thaise vriendin die helemaal weg van hem was.”

Begin april trok Jan op vakantie naar Thailand. Samen met zijn vriendin een maand lang in alle rust genieten en niks doen in de badplaats Hua Hin, dat was het plan. “Op een avond zat Jan een sigaret te roken op de stoep toen hij onverwacht van achter werd aangevallen door een onbekende voorbijganger”, schetst Danny. “Die man keerde plots op zijn stappen terug, viel Jan van achter aan en sloeg hem in mekaar. Terwijl hij op de grond lag, bleef de man hem als een wildeman op zijn hoofd trappen. Dat bleek uit videobeelden. Later bleek het om een Duitser te gaan met een strafblad, die in Thailand woonde en er lid was van een vechtclub. Die avond heeft hij ook een Engelsman aangevallen. Zomaar, zonder reden.”

Jan liep levensbedreigende wonden en breuken op aan zijn hoofd. “Omdat ik zijn reis geboekt had, kwamen de Thaise autoriteiten bij mij terecht. Er was iets ernstigs met Jan gebeurd, zeiden ze. Ik heb zijn moeder, zus en zoon toen verwittigd en ook de ambassade, bank en verzekering en ben meteen richting Thailand gevlogen om hem bij te staan.”

Daar trof hij Jan aan in coma in het ziekenhuis van Hua Hin. “Er zat een gat in zijn hoofd, een oogkas was verbrijzeld en zijn schedel was op 10 plaatsen gebroken. De artsen hebben hem toen 13 uur lang geopereerd, en zijn gezicht met een tiental metalen plaatjes moeten herstellen.”

Danny diende klacht in bij de lokale politie voor poging tot moord en handelde de ziekenhuisadministratie af met een volmacht van Jans familie. Sindsdien verleende de Belgische ambassade in Bangkok consulaire bijstand aan de familie. Ook de FOD Buitenlandse Zaken volgde het dossier van dichtbij op.

Op voorstel van Danny werd Jan overgebracht naar een ziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar onderging hij nog meer operaties. “Zowat een maand geleden werd hij – nog steeds in coma – met een ambulancevlucht gerepatrieerd naar het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Ook daar onderging hij nog een bijkomende zware operatie op 17 mei, zijn verjaardag. Niet veel later kreeg hij enkele epileptische aanvallen. Toen wisten we dat het nooit meer goed zou komen met hem. En mocht dat toch zo zijn, dat zou hij als een plant verder leven… Iets wat Jan nooit gewild zou hebben. De laatste 48 uur ben ik voortdurend bij hem gebleven, tot het laatste moment. Ik kon hem niet alleen laten sterven”, besluit een emotionele Danny.

Zaterdag 22 juni wordt in intieme kring van Jan afscheid genomen. Vrijdag 21 juni van 19 tot 20.30 uur kan iedereen hem bij Funerarium Theunissen in Zichen-Zussen-Bolder nog een laatste groet brengen.

Olleke Bolleke in Pattaya

3 gedachten aan “Riemstenaar die in Thailand in elkaar werd geslagen, overlijdt na drie maanden coma: “Dit heeft Jan niet verdiend””

 1. Lieve mensen.
  Hier zijn geen woorden voor.
  Een traan rolt over m’n wang.
  Dit is ongeloofelijk.Ik schrik hier heel erg van. Ben boos.
  Fijn dat jullie alles hebben gedaan wat je kon doen en lief dat je bij hem was in z’n laatste 48 uur.
  En zeker geen daders kunnen vinden,vreselijk.

  Heel veel sterkte allemaal!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!