Restaurants in Thailand mogen onder voorwaarden 10 procent servicekosten in rekening brengen

BANGKOK:- Volgens het Bureau van de Raad voor consumentenbescherming, het OCPB,mogen restaurants alleen 10% servicekosten in rekening brengen als ze deze kosten duidelijk aangegeven.

Luitenant-kolonel Prateep Charoengul, de plv. secretaris-generaal en woordvoerder van de OCPB, reageerde gisteren op de vraag of een klant de servicekosten moet betalen.  Hij antwoordde dat de servicetoeslag een extra vergoeding is die restaurants aan klanten in rekening brengen en verschilt van de fooi die klanten geven als ze tevreden zijn over de service.

De servicekosten bedragen meestal niet meer dan 10% van de totale factuur.  Het is een optionele, geen verplichte vergoeding die een restaurant aan de rekening kan toevoegen, zei Pol Col Prateep.  Om echter een eerlijke behandeling van klanten te garanderen, moeten alle bedrijfsexploitanten zich houden aan de wetgeving inzake klantenbescherming door een duidelijke mededeling te plaatsen dat ze servicekosten in rekening brengen.

“Het is het recht van de klant om alle kosten te kennen die door een restaurant in rekening worden gebracht alvorens te beslissen om al dan niet in het restaurant te dineren”, zei hij.  Als restauranteigenaren zich hier niet aan houden, kunnen klanten weigeren de servicetoeslag te betalen.

Klanten kunnen een klacht indienen bij het Department of Internal Trade (DIT) of de 1166-hotline bellen als een restaurant een servicetoeslag van meer dan 10% in rekening brengt of niet meldt dat het een dergelijke vergoeding in rekening brengt, zei Pol Col Prateep.

De kwestie van servicekosten heeft onlangs de publieke aandacht getrokken nadat voormalig senator Jermsak Pinthong, die ook universitair hoofddocent is aan de economische faculteit van Thammasat University, de noodzaak van servicekosten in een restaurant in twijfel trok.

In een Facebook-bericht legde hij uit dat hij na een gesprek met zes juristen tot de conclusie kwam dat klanten het recht hebben om te weigeren de servicekosten te betalen.  Restaurants hebben niet het recht om klanten te dwingen servicekosten te betalen.

In een restaurant zijn er, afgezien van het serveren van eten, geen andere speciale diensten, zei hij.  Maar restaurants rekenen 10% voor hun service, terwijl sommige andere restaurants in Bangkok 15-20% vragen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!