Regering van Thailand slaat terug in de PM2.5-rechtszaak, en houdt vol dat de luchtkwaliteit in Thailand verbetert

BANGKOK:- De Thaise regering heeft fel gereageerd op de aanklacht dat zij niet voldoende maatregelen treffen om de gevaarlijke PM2,5 vervuiling aan te pakken, zoals dat op de nationale agenda prominent vermeld staat.

Afgelopen dinsdag hadden milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, een rechtszaak aangespannen tegen drie overheidsinstanties – het Ministerie van Industrie, het Ministerie van Nationale Hulpbronnen en Milieu en de Nationale Milieuraad – die hen ervan beschuldigden het recht van burgers op schone lucht niet te beschermen.  

De PM2.5-nevel, die regelmatig Bangkok en andere grote steden bedekt, wordt in verband gebracht met vroegtijdige sterfte door long- en hartaandoeningen.

Afgelopen donderdag hield de regering vol dat haar agentschappen verschillende maatregelen hadden genomen om de vervuiling aan te pakken, waaronder het controleren van voertuigemissies, een verbod op het verbranden van suikerriet, het ontdoen van bossen van ontvlambaar materiaal en het aanpakken van smog in de buurlanden.

Maar de nieuwe emissienormen voor voertuigen om zwarte uitlaatrook te verminderen, worden op 13 april van kracht, zo verweerde het kabinet zich.

“Ondertussen heeft de regering het Asean-secretariaat gevraagd om het plan om smog in de buurlanden aan te pakken met nog eens vijf jaar te verlengen en een gezamenlijke Asean key performance indicator [KPI] in te voeren om hotspots in de regio dit jaar met 20 procent te verminderen”, aldus een  woordvoerder.

De normen voor PM2,5-vervuiling zouden ook worden verbeterd, voegde ze eraan toe.

Één van de beschuldigingen in de rechtszaak die dinsdag werd aangespannen, was dat de veilige limiet van Thailand voor PM2,5 te hoog blijft op 50 microgram (mcg) per milliliter lucht, terwijl de WHO zegt dat deze niet hoger dan 15mcg. mag zijn.

De regering beweert dat de luchtvervuilingssituatie dankzij haar acties geleidelijk verbetert.

“Van 1 november vorig jaar tot 15 maart overtroffen de PM2,5-metingen in Bangkok en de omliggende gebieden 26 keer de [50mcg]-norm, een daling van 61 procent vergeleken met 67 keer in dezelfde periode in het voorgaande jaar”, zei de regering.

“Ondertussen overschreed de luchtvervuiling in 17 noordelijke provincies tussen 1 januari en 15 maart van dit jaar de norm op 38 dagen, een daling van 45 procent vergeleken met 69 dagen in de voorgaande periode.”

Onder verwijzing naar gegevens van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, zei de regering dat het aantal hotspots in Thailand tussen 1 januari en 15 maart van dit jaar 31.082 was, een daling van 61 procent.

Het voegde eraan toe dat verdere vooruitgang nodig was om de luchtvervuiling te beheersen, zoals het verminderen van branden in bos- en landbouwgebieden en smog in de buurlanden.

“Ondertussen is samenwerking van elke sector nodig, omdat iedereen luchtvervuiling kan veroorzaken”, aldus de regering.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!