Rechtbank van Thailand beveelt het NACC om transparant te zijn over de luxe horloges van vicepremier Prawit

BANGKOK:-  De Centrale Administratieve Rechtbank heeft de National Anti-Corruption Commission (NACC), bevolen haar bevindingen te onthullen van een onderzoek naar de dure polshorloges die in het openbaar werden gedragen door vice-premier Prawit Wongsuwan.  De uitspraak is eergisteren bekend gemaakt.

De rechtbank oordeelde dat de openbaarmaking van de bevindingen over deze zaak, inclusief getuigenverklaringen en generaal Prawits eigen getuigenissen, de transparantie en verantwoordingsplicht van de NACC zal aantonen en het vertrouwen van het publiek in het agentschap zal vergroten.

De rechtbank oordeelde ook dat de entiteit of persoon die de zaak bij de rechtbank heeft aangespannen, recht heeft op toegang tot informatie van overheidsinstanties en dat het de plicht is van de overheidsinstanties om de informatie vrij te geven in overeenstemming met de artikelen 41 en 59 van de grondwet.

De rechtbank zei dat de NACC het recht heeft om binnen 30 dagen tegen deze uitspraak in beroep te gaan bij de hoogste administratieve rechtbank.

De dure polshorloge-controverse van generaal Prawit werd onder de aandacht gebracht van de Centrale Administratieve Rechtbank door khun Veera Somkwamkid, een politiek activist en secretaris-generaal van het Anti-Corruption People’s Network, naar aanleiding van de beheerder van de exposé van de Facebook-pagina “CSI LA”, die ertoe leidde dat er publieke verontwaardiging en spot ontstond.

In zijn Facebook-bericht van gisteravond waarschuwde Khun Veera corrupte politici en functionarissen dat hij, wanneer hij een onderzoek start naar een vermeende corruptiezaak, zich daar volledig voor inzet en zijn best en op een eerlijke manier zal doen, ongeacht wie het ook is.

In december 2018 heeft de NACC, generaal Prawit met 5:3 stemmen vrijgesproken van enig vergrijp en zei dat hij niet van plan was een valse vermogensverklaring af te leggen door 22 luxe uurwerken die hij had gezien weg te laten.

Volgens het NACC beweerde de vice-premier dat hij alle horloges had geleend van een voormalige klasgenoot, wijlen Patthawat Suksriwong, en deze inmiddels had teruggegeven.

Het NACC liet weten dat het al vier keer om opheldering had gevraagd van generaal Prawit en informatie had ingewonnen bij de douane, het ministerie van Buitenlandse Zaken, buitenlandse fabrikanten van luxe horloges en lokale dealers van de dure polshorloges.

Het weigerde echter de volledige details van de bevindingen openbaar te maken.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!