Rechtbank Thailand beveelt 20th Century Fox om 10 miljoen baht te betalen om Maya Bay te herstellen

KRABI:- Een strand waar 22 jaar geleden de film The Beach is opgenomen moet worden hersteld, zo heeft de Thaise rechtbank besloten. Lokale autoriteiten wilden dat Maya Bay, gelegen op het Phi Phi-eiland Ko Phi Phi Leh, hersteld zou worden na de opnames daar, maar productiebedrijf 20th Century Fox stelde dat de locatie er na de opnames precies zo bij lag als daarvoor.

De film met onder anderen Leonardo DiCaprio kreeg veel kritiek door de impact die de opnames zouden hebben gehad op de natuur, meldt The Guardian. De filmmakers zouden tientallen palmbomen hebben geplant om Maya Bay een “tropisch” gevoel te geven, maar zo zou de plantengroei op de zandduinen zijn aangetast. Milieuactivisten hebben twee keer juridische stappen ondernomen om opnames van de film te stoppen vanwege de negatieve impact op de natuur, maar beide pogingen waren tevergeefs.

De lokale autoriteiten hebben eind 1999 een civiele rechtszaak aangespannen tegen Thaise overheidsinstanties, 20th Century Fox en een Thaise filmcoördinator. Het Hooggerechtshof heeft het Thaise ministerie van Bosbouw geëist om de 10 miljoen baht van 20th Century Studios te gebruiken om de natuurlijke omgeving van Maya Bay in zijn natuurlijke staat te herstellen.

Het 250 meter lange strand bij Maya Bay is in januari van dit jaar heropend na een sluiting van drie en een half jaar.  Het werd geopend voor toeristen onder strikte milieubeschermingsmaatregelen met een maximum van 375 toeristen per uur.

Het hooggerechtshof heeft het eerdere besluit van een civiele rechtbank bevestigd en heeft besloten dat een ​​commissie bestaande uit ambtenaren moet worden gevormd die binnen dertig dagen een herstelplan opstelt.

Maya Bay is door de film erg populair geworden voor toeristen. Het strand werd in 2018 tijdelijk gesloten om te kunnen herstellen van de gevolgen van het massatoerisme.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS world
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: Thai PBS world

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!