Rechtbank Chiang Mai accepteert de zaak tegen Premier Prayut wegens PM2.5-vervuiling in het noorden van Thailand

CHIANG MAI:- De administratieve rechtbank van Chiang Mai heeft een petitie geaccepteerd die is ingediend door een groep lokale bewoners tegen premier Prayut Chan-o-cha en de nationale milieuraad over de toename van PM2.5-stofvervuiling in de noordelijke provincies.

In hun rechtszaak gaven de eisers de premier en het agentschap, evenals de provinciale beveiliging’s commissie  en de raad van toezicht van de Thaise kapitaalmarkt de schuld van de constante toename van PM2.5 (fijnstof met een diameter van minder dan 2,5 micron) in 17  noordelijke provincies in de afgelopen twee maanden.

De eisers zeiden dat de premier en de agentschappen nalatig zijn geweest bij het aanpakken van het probleem en hun “recht op schone lucht” hebben geëist.

PM2.5-metingen tonen aan dat de hoeveelheid fijn stof in de lucht de veiligheidsniveaus heeft overschreden en een bedreiging vormt voor de gezondheid van omwonenden.

Bij veel gelegenheden zagen Chiang Mai en andere noordelijke steden hun PM2.5-metingen stijgen, waardoor ze in de top 10 van steden ter wereld met gevaarlijk hoge stofvervuiling terechtkwamen.

Het PM2.5-stof wordt voornamelijk toegeschreven aan de praktijk van het verbranden van landbouwafval door lokale boeren, zowel in Thailand als in de buurlanden.  In Thailand werden de meeste brandende “hotspots” gedetecteerd in de noordelijke delen van het land.

De rechtbank accepteerde de zaak tegen premier Prayut en de nationale milieuraad en verwierp de zaak tegen de twee andere instanties.

In hun rechtszaak eisten de eisers dat de premier zijn bevoegdheid uit hoofde van artikel 9 van de Wet op de verbetering en het behoud van de nationale milieukwaliteit zou uitoefenen om het PM2.5-probleem te helpen verlichten.

De eisers eisten ook dat de nationale milieuraad het nationale plan om stofvervuiling aan te pakken dat door deze regering in 2019 was aangekondigd, strikt zou uitvoeren.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand
Bron: Thaise kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!