Psychisch gestoorde man in Thailand veroordeeld tot 12 jaar voor koninklijke laster

BANGKOK:- Een 29-jarige man, Punyaphat genaamd, plaatste een aantal berichten op de Royalist Marketplace Facebook-groep waarin hij de populariteit van de Thaise koninklijke familie en de frequente reizen van koning Vajiralongkorn naar Duitsland in twijfel trok.

Khun Siwapan Manitkul, een directeur van een plaatselijk sportbedrijf, meldde de opmerkingen van Punyaphat aan de politie en werd als gevolg daarvan aangeklaagd op grond van sectie 112 van het nationale strafwetboek, ook wel bekend als majesteitsschennis.  Van Siwapan is bekend dat hij in 2020 ten minste 9 anderen heeft gemeld wegens vermeende laster van de koninklijke familie in postings op sociale media.

Enkele Thaise advocaten voor mensenrechten meldde dat het Provinciaal Hof van Samut Prakan oordeelde dat 4 berichten die Punyaphat op 9 en 10 mei 2020 op het Royalist Marketplace-platform had geplaatst, bedoeld waren om haat te zaaien tegen de koning en koningin, en dat de berichten over de koning vals en belasterd waren.

Hij werd door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens koninklijke laster en schending van de Computer Crimes Act.  De straf werd later teruggebracht tot 6 jaar omdat de verdachte bekende.

De moeder van Punyaphat onthulde dat haar zoon lijdt aan een aandachtstekortstoornis en obsessief-compulsief gedrag vertoont.  Ze zei ook dat hij maar beperkt kan communiceren, zichzelf niet kan beheersen in stressvolle situaties of het huis alleen kan verlaten.  Ze voegde eraan toe dat hij te allen tijde onder de hoede van zijn familie moet zijn en vanwege zijn ziekte geen werk kan vinden.

De rechtbank was er echter van overtuigd dat Punyaphat de aanklachten kon aanvechten en dat hij geen psychiater hoefde te zien omdat hij zelf spraakvaardig genoeg was.

De non-profitorganisatie iLaw meldde dat een rapport van de reclasseringsambtenaar de geestesziekte van Punyaphat niet vermeldde, hoewel zijn advocaten zijn mentale toestand gebruikten om de aanklachten te bestrijden.  Zijn toestand zou ook de reden zijn waarom Punyaphat en zijn familie besloten te bekennen, aangezien hij communicatie- en persoonlijkheidsproblemen lijkt te hebben.

De advocaten van Punyaphat betaalden borgtocht om in beroep te gaan tegen de aanklachten en voegden eraan toe dat hem naar de gevangenis te sturen behandeling voor zijn mentale toestand zou voorkomen.

Hij werd op borgtocht vrijgelaten met borg van 225.000 baht.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Pattaya Mail
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand
Bron: Prachatai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!