Premier Prayut wilt dat het RTP alles uit de kast haalt om de rijke Red Bull erfgenaam achter de hekje op de rechtbank te laten verschijnen

THAILAND:- Premier Prayut Chan-o-cha heeft dinsdag de Koninklijke Thaise politie, het RTP, bevolen er alles aan te doen om Red Bull-telg Vorayuth Yoovidhya alias  “The Boss” voor de rechter te brengen nadat hij was ondergedoken na zijn fatale vluchtmisdrijf in Bangkok tien jaar geleden. Ook wil hij dat het onderzoek naar de zaak versneld wordt. De premier gaf het bevel tijdens een kabinetsvergadering nadat de RTP een update over het onderzoek had verstrekt, zo maakte de regeringswoordvoerder Khun Anucha Burapachaisri bekend.

Het RTP heeft de opdracht gekregen om het onderzoek naar overheidsfunctionarissen en andere personen die bij de zaak betrokken zijn, te bespoedigen, aldus khun Anucha. Hij ging niet in op details over het bijgewerkte onderzoek. 

“The Boss”is op de vlucht sinds hij met zijn Ferrari op 3 september 2012  een politieagent van het politiebureau Thong Lor doodreed. “The Boss” werd in augustus 2020 aangeklaagd voor cocaïnegebruik naast roekeloos rijden met de dood als gevolg, door een panel van aanklagers onder voorzitterschap van Itthiporn Kaewthip, directeur van het bureau voor strafrechtelijke vervolging. Vervolgens werd een gerechtelijk bevel uitgevaardigd voor zijn arrestatie op grond van artikel 58 van de eerdere Narcotics Act van 1979, die het gebruik van cocaïne verbood. Overtreders kunnen een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar krijgen en de verjaringstermijn was tien jaar, wat voor “The Boss” op 3 september j.l.  zou zijn geweest. Maar toen de nieuwe verdovende middelenwet vorig jaar op 9 december van kracht werd, werd de verdovende middelenwet van 1979 geannuleerd. Krachtens sectie 162 van de nieuwe wet, die ook het gebruik van cocaïne verbiedt, kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal een jaar krijgen en is de verjaringstermijn teruggebracht tot vijf jaar

Een aanklacht wegens te hard rijden tegen hem werd echter ingetrokken nadat de verjaringstermijn van een jaar in 2013 was verstreken, gevolgd door een nieuwe aanklacht wegens het niet helpen van een slachtoffer van een ongeval, die in 2017 afliep. 

De enige overgebleven aanklacht tegen hem is roekeloos rijden met de dood tot gevolg, waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat en een verjaringstermijn van 15 jaar, welke afloopt in 2027. 

In mei stelde een panel het lot vast van Khun Nate Naksuk, de voormalige directeur-generaal van het bureau van de procureur-generaal (OAG), die de aanklacht wegens roekeloos rijden met de dood tot gevolg had laten vallen tegen “The Boss”  nadat de snelheid waarmee hij reed minder bleek te zijn. 

Uit een eerste rapport bleek dat “The Boss”  op het moment van het vermeende ongeval met zijn Ferrari 177 kilometer per uur reed. De resterende aanklacht is onlangs door het openbaar ministerie ingediend. Khun Patchara Yutithamdamrong, voorzitter van de openbare aanklagerscommissie, zei tijdens een vergadering dat Khun Nate de zaak met grove nalatigheid had behandeld, waardoor de reputatie en het gezag van de OAG ernstig werden geschaad op grond van secties 85 en 87 van de Civil Service Act 2010. Tijdens de vergadering was men het erover eens dat de khun Nate de zwaarste straf verdiende: ontslag. Maar later besloten ze hem zijn pensioen te laten behouden.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: Thaise Media

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!