Premier Prayut wil nog 2 jaar “aan het roer” als premier van Thailand blijven

BANGKOK:- De premier van Thailand, Prayut Chan-o-cha heeft deze week tijdens de kabinetsvergadering laten weten dat hij na de volgende algemene verkiezingen nog twee jaar in zijn functie wil blijven en dan een geschikte opvolger wil zoeken vanwege zijn ambtstermijnbeperking. 

De verslaggevers van het Government House vroegen hem herhaaldelijk na de kabinetsvergadering naar zijn politieke toekomst, zei Premier Prayut: “Als ik premier kan blijven, zal ik dat slechts tot 2025 doen.” 

Het was de eerste keer dat hij de afgelopen maanden over zijn politieke toekomst sprak, nu de vierjarige termijn van zijn huidige regering in maart afloopt.

“Ik zal mijn best doen en dan een geschikte en acceptabele opvolger vinden.” 

Op de vraag of hij lid zou worden van de nieuw opgerichte United Thai Nation Party (UTN), ook wel bekend als Ruam Thai Sang Chart, zei generaal Prayut: “Het zou u nu duidelijk moeten zijn.”

Toen hem herhaaldelijk werd gevraagd of hij lid zou worden van de UTN, zei de premier: “Ik heb er nog niet over gesproken, maar zal dat later zeker doen. 

Als generaal Prayut premier blijft na de volgende algemene verkiezingen, kan hij in functie blijven tot 2025 volgens een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in september over de limiet van acht jaar voor de ambtstermijn van een premier. 

Waarnemers verwachtten dat hij zich zou aansluiten bij de UTN onder leiding van Khun Pirapan Salirathavibhaga, een voormalig parlementslid van de Democratische Partij die als adviseur van de premier fungeert. 

De UTN werd in maart vorig jaar opgericht door Seksakol Atthawong, een voormalig assistent van de premier. De partij is opgericht om de terugkeer van generaal Prayut als premier na de komende algemene verkiezingen te steunen, als hij daarvoor verkiesbaar stelt.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Chanat Katanyu
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!