Premier Prayut van Thailand, laat weten dat hij de omstreden “Lazada” reclame niet over zijn kant laat gaan

BANGKOK:- Premier Prayut Chan-o-cha heeft een controversiële online promotie voor Lazada die door sommige mensen als beledigend voor de monarchie wordt beschouwd, als “onaanvaardbaar” bestempeld.

De regering heeft besloten om rechterlijke bevelen te vragen om de toegang tot de advertentie te blokkeren.

In een gesprek met verslaggevers in het Government House vroeg premier Prayut zich af: ”Is dat de juiste keuze?  Kunnen we het accepteren?  Kunnen de media het accepteren?  

Als u dat niet kunt, dan kan ikhet ook niet. Laat de wet dan zijn gang gaan.”

Hij drong er ook bij de media op aan om hun aandacht te richten op het publiceren van positieve dingen, terwijl materiaal dat conflicten veroorzaakt in toom moet worden gehouden.

De Minister van Digitale Economie en Samenleving, het DES, Khun Chaiwut Thanakamanusorn zei dat hij verwante instanties de opdracht had gegeven om bewijsmateriaal te onderzoeken en te verzamelen van alle online platforms, waaronder de wereldwijde giganten Facebook, Twitter en YouTube, om te verzoeken dat de 42 tot nu toe geïdentificeerde URL’s worden verwijderd.

Die platforms is gevraagd om de toegang te verwijderen of te blokkeren, zei hij, eraan toevoegend dat het ministerie rechterlijke bevelen zou vragen als de platforms weigeren mee te werken.

 “Of het Lazada-platform zal worden gesloten, zal in de rechtbank worden overwogen”, voegde Chaiwut eraan toe.

De transgender influencer Aniwat Prathumthin, beter bekend onder haar online alias Nara Crepe Katoey, werd benaderd door mediabureau Intersect Design Factory Co om op te treden in de advertentie, die werd getoond op haar TikTok-account.

De video toont Nara en een rolstoelgebonden vrouw, geïdentificeerd als Thidarat Chaokuwiang, die grappen met elkaar maken. De online advertentie kreeg felle kritiek van veel netizens, die ze zagen als spottende met gehandicapten.

Sommigen geloofden ook dat de outfit van het gehandicapte personage een schuine verwijzing was naar de koninklijke familie.

In een reactie op de controversiële advertentie benadrukte legerleider generaal Narongphan Jitkaewtae dinsdag dat het leger de plicht heeft om de koninklijke instelling te beschermen.

“Iedereen heeft zijn rechten en vrijheid, maar ze moeten ook de rechten en vrijheid van anderen respecteren. Als ze de grens hebben overschreden, moeten ze verantwoordelijkheid nemen”, zo meent generaal Narongphan.

Maandag vaardigde de legerchef een bevel uit dat alle troepen, eenheden en organisaties onder zijn bevel verbiedt om producten te kopen die via het online platform van Lazada worden verkocht, uit protest tegen de promotievideo die beweerde een minachting voor de koninklijke familie te bevatten.

Na het verbod van het leger reageerden ook het hoofdkwartier van de Royal Thai Armed Forces (RTARF), de luchtmacht en de marine maandagavond laat op de online reclameadvertentie.

Generaal Chalermpol Srisawat, hoofd van de strijdkrachten, zou het personeel eraan hebben herinnerd dat ze zich moeten houden aan de militaire ethische code en hun sterke loyaliteit aan de natie, religie en de monarchie moeten behouden.

Luchtmachtwoordvoerder AVM Boonlert Andara zei dat luchtmachtpersoneel en hun families was gevraagd om in de toekomst goed na te denken voordat ze producten kopen via het online platform van Lazada.

Marinechef Adm Somprasong Nilsamai was naar verluidt ook bezorgd en vroeg mensen om de advertentie met een zekere mate van discretie te bekijken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Arnun Chonmahatrakool 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkokjack.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!