Pas op voor de nep-rijbewijszwendel in Thailand

BANGKOK:- De automobilisten in Thailand wordt geadviseerd om een ​​rijbewijs alleen aan te vragen bij een kantoor van het Department of Land Transport (DLT) om te voorkomen dat ze worden bedrogen door oplichters.

De DLT zegt dat om een ​​rijbewijs aan te vragen, de aanvrager naar een van zijn kantoren moet gaan om de aanvraag persoonlijk in te dienen. De aanvrager moet de nodige documenten overleggen, inclusief foto’s, en slagen voor een fysiek, schriftelijk en rijexamen.

De waarschuwing volgt op een toename van incidenten waarbij oplichters beweren een rijbewijs te kunnen halen zonder de tests of onderzoeken te ondergaan die nodig zijn om een ​​rijbewijs te krijgen in Thailand.

Slinkse lieden bedriegen automobilisten met advertenties online en op sociale media die beweren dat ze een licentie kunnen krijgen zonder training of zelfs maar een DLT-kantoor te hoeven bezoeken.

De lui beweren dat ze een vergunning kunnen leveren voor een bedrag van tussen de 2.000 baht en 12.000 baht, afhankelijk van het voertuig.

Ter vergelijking: de werkelijke vergoeding die door de DLT in rekening wordt gebracht voor een rijbewijs in Thailand is 205 baht voor een auto en 105 baht voor een motorfiets.

De oplichters maken vervolgens een Line-account aan waar ze de automobilist vragen om persoonlijke informatie zoals een foto van hun identiteitskaart of paspoort, adres en foto’s om hun aanvraag te ondersteunen.  Soms bellen ze zelfs het slachtoffer dat beweert een agent van de DLT te zijn om meer persoonlijke informatie te krijgen.

In de veronderstelling dat de service legitiem is, maakt het slachtoffer het geld volledig over aan de oplichter, van wie er niets meer te horen is.

Er is ook een andere versie van de zwendel aan het licht gekomen, zo waarschuwde de DLT, waarbij slachtoffers valse licenties krijgen toegestuurd, waarvan het gebruik in Thailand een strafbaar feit is.

De DLT waarschuwde ook dat slachtoffers door het delen van persoonlijke informatie zichzelf mogelijk kwetsbaar maken voor identiteitsdiefstal, waardoor hun gegevens zouden kunnen worden gebruikt om andere misdaden te plegen of om illegaal geld te lenen.

De DLT beweert bezig te zijn met het verzamelen van bewijs om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen mensen die volgens haar verantwoordelijk zijn voor sommige van de oplichting.  De hoop is dat het vooruitzicht van serieuze juridische stappen anderen zal helpen af ​​te schrikken van dergelijke oplichting.

Mensen in Thailand kunnen de nieuwe DLT Smart Queue-applicatie gebruiken om een ​​afspraak te maken met een DLT-kantoor voor zowel nieuwe rijbewijsaanvragen als verlengingen.

Met de app kunnen mensen hun dichtstbijzijnde DLT-kantoor kiezen en een tijd en datum selecteren die hen uitkomt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkokjack.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!