Premier Prayut speelt het hard, schokgolven omtrent de ontslagenen in het kabinet van Thailand

BANGKOK:- De hardhandige aanpak van premier Prayut Chan-o-cha bij het ontslaan van kapitein Thamanat Prompow uit het kabinet heeft velen overrompeld, waaronder die vice-premier en leider van de Palang Pracharath-partij (PPRP), Prawit Wongsuwon, zijn wapenbroeder.

Kapitein Thamanat is ervan beschuldigd achter een poging te zitten om generaal Prayut tijdens de motie van wantrouwen uit zijn zetel te werpen.

De PPRP-leider zou op de hoogte zijn gebracht van het ontslag nadat de verwijdering koninklijk was goedgekeurd en ter openbare aankondiging was.  Het is gemeld dat generaal Prayut niet veel uitleg heeft gegeven aan generaal Prawit, behalve dat hij zijn eigen redenen had en zelf voor zijn hachje zou zorgen.

Het is bekend dat kapitein Thamanat en Narumon Pinyosinwat, die ook werd ontslagen uit de rol van vice-minister van Arbeid, dicht bij generaal Prawit staan ​​en naar verluidt hebben geprobeerd andere PPRP-figuren uit de binnenste cirkel van de partijleider te houden. 

Terwijl degenen in het gouvernementsgebouw wisten dat generaal Prayut om audiëntie bij de koning na het afkeuringsdebat had gevraagd, speculeerden ze dat het om de aanstaande jaarlijkse militaire herschikking was, en niet het lot van kapitein Thamanat en Khun Narumon.

Premier Prayut en kapitein Thamanat zouden de lucht hebben geklaard tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Vicepresident Prawit voorafgaand aan de afkeuringsstemming afgelopen zaterdag.  De premier overleefde de motie van afkeuring en hij leek tevreden te zijn met de uitkomst.

Achteraf bezien vertoonde premier Prayut tekenen dat het niet goed zou aflopen met kapitein Thamanat.  De premier gaf naar verluidt kapitein Thamanat tijdens de kabinetsvergadering van dinsdag nog een vriendelijk schouderklopje.

Hij werd nog wel geciteerd toen hij donderdag aan studenten van het Nationaal Defensie College in het gouvernementsgebouw vertelde dat hij soms zijn waakzaamheid verslapte en bijna in een hinderlaag belandde.

Het verwijderingsbevel uit het gouvernementsgebouw werd vrijgegeven net toen de ontslagbrief van kapitein Thamanat werd verspreid in wat wordt gezien als een poging om te bevestigen dat de minister werd ontheven van de functie op grond van artikel 171 van het handvest.

Naar verluidt zal premier Prayut de politieke afstand tussen hemzelf en de PPRP-parlementsleden verkleinen, in plaats van generaal Prawit het politieke werk alleen te laten doen.  Verschillende PPRP-sleutelfiguren hebben aangeboden hem een ​​handje te helpen.

Hoewel kapitein Thamanat géén ontslag heeft genomen als secretaris-generaal van de PPRP, wordt algemeen aangenomen dat zijn tijd in de politiek achter de rug is. 

De vice-minister van Financiën, khun Santi Promphat wordt getipt om hem te vervangen nadat hij de kans heeft gemist in de vorige partijopschudding waarin Kapitein Thamanat de machtige positie innam.

Sommige politieke analisten zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de PPRP ook afhangt van Thamanat en dat zijn vertrek uit de regerende partij zijn ondergang kan betekenen.

Algemeen wordt aangenomen dat de daadkracht van premier Prayut zijn relaties met generaal Prawit en zijn positie in de PPRP heeft beïnvloed, waarbij laatstgenoemde zou piekeren om de politiek te verlaten. Na het ontslag van de twee onderministers heeft generaal Prawit aan sommigen toegegeven dat hij “zwaar ontmoedigd” was.  Het is echter vooralsnog onwaarschijnlijk dat hij binnenkort met pensioen zal gaan.

Premier Prayut, die ook generaal is, moet de solidariteit tussen hemzelf en zijn twee militaire broeders – generaal Prawit en minister van Binnenlandse Zaken generaal Anupong Paojinda – handhaven om de politieke kracht van de regering te behouden, zodat zijn regering intact blijft voor haar volledige ambtstermijn tot 2023.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!