Prayut prijst Japan voor samenwerking en sluit zich aan bij Asean Summit

BANGKOK:- Premier Prayut Chan-o-cha gaf eergisteren openingstoespraak op de 24e Asean-Japan-top via videoconferentie vanuit het gouvernementsgebouw en verwelkomde de Japanse premier Fumio Kishida bij de Asean top, zo maakte regeringswoordvoerder, khun Thanakorn Wangboonkongchana bekend.

“Premier Prayut feliciteerde Japan ook met het succesvol hosten van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van Tokio dit jaar”, aldus khun Thanakorn.

“De premier zei dat hij er zeker van is dat de top een geweldige kans zou zijn voor de twee landen om van gedachten te wisselen over hoe het partnerschap tussen de Asean en Japan, dat de laatste tijd vooruitgang heeft geboekt, kan worden voortgezet”, aldus de woordvoerder.

“Asean en Japan hebben al bijna vijf decennia vriendschap en samenwerking gecultiveerd, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een gelijkwaardig partnerschap van hart tot hart”, aldus khun Prayut in zijn opmerkingen.

 “Asean waardeert de voortdurende toewijding van Japan aan het bevorderen van duurzame vrede, gedeelde welvaart en duurzame ontwikkeling in de regio ten behoeve van onze volkeren”, zo merkte de premier op.

Prayut zei dat Asean de steun van Japan bij het aanpakken van de Covid-19-pandemie op prijs stelde en de samenwerking op het gebied van de volksgezondheid zou willen intensiveren om de regio beter voor te bereiden op toekomstige golven van infecties en gezondheidscrises, evenals opkomende ziekten.

 “Asean wil Japan ook bedanken voor een donatie van $ 50 miljoen [1,6 miljard Baht] om het Asean Center for Public Health Emergencies and Emerging Diseases op te richten.  We kijken uit naar de eerste oprichting en werking van het centrum’, zei Prayut.

De premier voegde eraan toe dat het regionale blok de voortdurende steun van Japan voor de centrale ligging van de Asean, de op de Asean gerichte regionale architectuur en de door de Asean geleide mechanismen op verschillende gebieden waardeert, zoals politiek, thuisland en cyberveiligheid, economie, regionale samenwerking, ontwikkeling van slimme steden, sociale en  culturele uitwisselingen en beheer van klimaatverandering.

“De premier concludeerde dat, aangezien de relatie tussen de Asean en Japan in 2023 zijn 50e verjaardag zal vieren, hij hoopte dat beide partijen het behaalde succes en de geleerde lessen van de afgelopen vijf decennia zouden evalueren en deze zouden gebruiken om het partnerschap in de toekomst te verbeteren”, aldus Thanakorn.  zei.

“De premier drong er ook bij de Asean-leden op aan om door te gaan met het bevorderen van samenwerking in het kader van het Asean Outlook on Indo-Pacific-kader en de Free and Open Indo-Pacific-overeenkomst, vooral in de strijd tegen de Covid-19-situatie”, zo voegde Thanakorn eraan toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!