Politie verklaart géén trangas te hebben gebruikt tijdens aanvaring met demonstranten

~KORT DOOR DE BOCHT~
(Te voorbarig, zonder oog voor nuances)

BANGKOK:- Een politiecommandant meldde donderdag dat een traangasfles die woensdagavond tijdens botsingen tussen pro-democratische demonstranten en de oproerpolitie afging, niet werd gebruikt door de agenten.

Hoewel Phukphong Phongpetra, politiechef van Bangkok, toegaf dat de bus, die op straat bij het politiebureau van Pathumwan werd gevonden, hetzelfde model was dat door de politie wordt gebruikt, zei hij dat het waarschijnlijk door iemand anders is gestolen gestolen en gegooid.

Bij de schermutseling op woensdagavond raakten ook zeven politieagenten gewond, zei hij.

“Bij eerdere demonstraties zijn veel eigendommen van de regering gestolen”, zei luitenant-generaal Phukphong. “Als de politie traangas gaat gebruiken, moeten we een melding doen. Agenten zullen hun bewegingsformaties moeten aanpassen en ook beschermende kleding moeten dragen. Dat hebben ze gisteravond niet gedaan.”

De bijeenkomst van woensdag werd oorspronkelijk gehouden op het nabijgelegen Pathumwan Intersection om te protesteren tegen de verkeerde behandeling van de pandemie door de regering en het buitensporige gebruik van de wet op majesteitsschennis.

Demonstranten marcheerden vervolgens naar het politiebureau van Pathumwan nadat bekend was geworden dat verschillende demonstranten waren gearresteerd, en gaven de politie een deadline om 20.30 uur voor de vrijlating van alle demonstranten.

Kort voor de deadline klonk tenminste twee luide knallen op het Suanluang Square-plein achter het politiebureau. Een groep oproerpolitie kwam naar binnen om de explosie te inspecteren en er volgde een korte confrontatie.

Verschillende mensen, waaronder Thapanee Eadsrichai, een Channel 3-presentatrice en oprichter van online persbureau The Reporters, meldden onmiddellijk oogirritatie – een van de effecten van blootstelling aan traangas. De bus was te zien met zijn veiligheidsspeldring er nog aan.

“Ik hoorde een luide knal en ik ruik traangas in de lucht”, zei Thapanee tijdens haar live uitzending voor The Reporters. “Ik dacht dat het een knaller was, maar na een paar minuten kon ik de effecten van traangas ervaren.”

Verkopers van nabijgelegen restaurants dienden woensdagavond ook aangifte in bij de politie van Pathumwan en vroegen de politie om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er was gebeurd.

Ondanks eerdere berichten dat tien demonstranten werden vastgehouden, zei de politie donderdag dat ze er slechts vier hadden gearresteerd. Alle vastgehouden demonstranten zijn woensdagavond vrijgelaten.

De politie zei dat een van hen werd beschuldigd van het overtreden van de openbare hyhienevoorschrigten en voor het tekenen van graffiti, terwijl de rest werd beschuldigd van het bezit van walkietalkies en wapenstokken zonder vergunning.

Metro-politiecommandant Phukphong zei dat de onderzoekers het serienummer van de traangasfles controleren die ter plaatse is gevonden om te zien tot welke eenheden het behoorde.

Hij zei ook dat de strijdmacht overweegt om meer uitrusting in te zetten, zoals netkanonnen en rubberen kogels, nadat veel officieren gewond zijn geraakt tijdens de eerdere protesten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Khaosod
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Khaosod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!