Politie arresteert in Bangkok 78 demonstranten waaronder omstanders, medici en minderjarigen

BANGKOK:- Gisteravond kwamen demonstranten en de oproerpolitie van Bangkok elkaar in Din Daeng tegen wat resulteerde in een verhitte confrontatie waarbij 78 mensen, waaronder omstanders, vrijwillige medici en zelfs kinderen werden gearresteerd.

Degenen die in hechtenis werden genomen, werden vastgehouden in verschillende politiebureaus, onderwijl observeerde de organisatie van Thaise Advocaten voor Mensenrechten deze aanhoudingen en rapporteerden over de arrestaties.

Ze zeiden dat 20 gearresteerde mensen niet protesteerden, maar voedselverkopers en taxichauffeurs ter plaatse waren, en dat er nog eens 9 van de 78 gearresteerde mensen minderjarig waren.  De bijna dagelijkse protesten bij Din Daeng die het ontslag van premier Prayut Chan-o-cha eisten, resulteerden in augustus in ten minste 225 arrestaties, waarvan 62 tussen de 15 en 18 jaar en 15 onder de 15 jaar.

De oproerpolitie heeft zaterdagavond ook 25 vrijwillige medici in hechtenis genomen en overgebracht van het hoofdkwartier van de Royal Thai Army Band Department naar het politiebureau van Din Daeng, voordat ze gistermiddag uiteindelijk zonder aanklacht werden vrijgelaten.  De politie weigerde degenen die toegang hadden tot een advocaat die zei dat ze nergens van beschuldigd werden, dus ze hadden er geen nodig.  De medici werd verteld om zich te registreren bij de grootstedelijke politie en in de toekomst de avondklok in acht te nemen.

De politie ontzegde advocaten ook de toegang tot het politiebureau dat was opgezet als een oorlogsgebied met gewapende bewakers in kogelvrije vesten, omringd met prikkeldraad.

Tijdens het protest van de avond vuurde de politie traangas en rubberen kogels af op de demonstranten, die op hun beurt kleine explosieven en vuurwerk terugslingerden.  Het traangas werd 15 minuten voor de avondklok van 21.00 uur opgevoerd om demonstranten uiteen te drijven en er werd gemeld dat er ook traangas werd afgevuurd naar nabijgelegen huizen, waardoor boze bewoners uit hun huizen kwamen waar ze werden bedreigd met arrestatie wegens het overtreden van de avondklok.

iLaw en Voice TV meldden dat de politie een flatgebouw omsingelde en binnen naar demonstranten zocht terwijl ze het gebouw bekogelden met knikkers, rubberen kogels en traangas om de demonstranten weg te spoelen.  Het gebouw liep aanzienlijke schade op en de bewoners moesten hun huizen verlaten en elders hun toevlucht zoeken.

Veel journalisten meldden dat ze onder druk werden gezet om de gebieden te verlaten, waarbij hun geloofsbrieven werden gecontroleerd terwijl hun live-uitzendingen werden onderbroken.  Velen meldden dat ze werden bedreigd met arrestatie wegens het overtreden van het nooddecreet terwijl ze verslag deden van het protest.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Prachatai
Vertaling: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Prachatai.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!