Plan voor evacuatie van Thais in Oekraïne nu effectief aangezien conflict met Rusland verergert

THAILAND:- Er is een evacuatieplan opgesteld voor Thaise staatsburgers die in Oekraïne wonen voor het geval het aanhoudende militaire conflict met Rusland verder uit de hand loopt, zo lieten Thaise functionarissen gisteren weten.

Ondertussen meldden Thaise expats in de Oekraïense hoofdstad Kiev een zeer gespannen situatie daar, met meerdere explosies en een grote aanwezigheid van het leger.

“Mensen kunnen nu niet per vliegtuig reizen omdat de lucht van Kiev gesloten is.  Mensen raken in paniek.  Veel mensen haasten zich naar huis, terwijl anderen met de auto de stad ontvluchten.  Dit heeft verkeersopstoppingen veroorzaakt”, zo vertelde een Thaise vrouw aan de Nation Online.

De expat zei dat ze veel explosies in de stad had gehoord, maar niet kon achterhalen waar ze vandaan kwamen. Oekraïne is verwikkeld in een militair conflict met Rusland, dat naar verluidt donderdag een invasie heeft gepleegd in delen van zijn westelijke buurland.

De Royal Thai Air Force (RTAF) bereidt chartervluchten en militaire vrachtvliegtuigen voor op mogelijke evacuatie van Thaise staatsburgers die in Oekraïne wonen, zei RTAF-woordvoerder Air Vice-Marshal Prapas Sornjaidee donderdag.

Hij zei dat evacuatie door militaire vliegtuigen zorgvuldige overweging vereist, aangezien er een militair conflict in het gebied is.  Gecharterde vluchten zouden dus de eerste keuze zijn, volgens de instructies van de overheid.

Als back-upplan heeft de opperbevelhebber van de RTAF, maarschalk Napadej Dhupatemiya, echter opdracht gegeven vrachtvliegtuigen gereed te maken voor gebruik wanneer dat nodig is, aldus de woordvoerder.

 Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een evacuatieplan opgesteld voor Thaise staatsburgers in Oekraïne, zei plaatsvervangend regeringswoordvoerder Rachada Dhanadirek.

Er zouden chartervluchten worden gebruikt in geval van nood, en Thaise expats zouden vervoer over land krijgen in geval van opschorting van het luchtverkeer om ze naar de Poolse hoofdstad Warschau te brengen voordat ze naar huis vliegen, zei ze.

Thaise staatsburgers in Oekraïne die hulp zoeken, kunnen contact opnemen met de Thaise ambassade in Warschau door te bellen naar +48-696-642-348 of via e-mail op thaiconsularwarsaw@thaiemb.pl.

 Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft premier Prayut Chan-o-cha regelmatig op de hoogte gehouden van de laatste situatie in Oekraïne en de premier heeft volgens de woordvoerder zijn bezorgdheid geuit over de veiligheid van Thaise staatsburgers daar.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!