Paus Franciscus noemt het nepnieuws over de Covid19 pandemie, een schending van mensenrechten

ITALIË:- Hoewel de kerk niet altijd aan dezelfde kant staat als de wetenschap, sprak paus Franciscus zich krachtig uit tegen desinformatie over vaccins en nepnieuws over het Covid19 vorige. In een verklaring vrijdag veroordeelde hij elke nieuwsbron, inclusief katholieke nieuwsmedia, die verkeerde informatie over de pandemie in stand hield, en noemde het een schending van de mensenrechten.

Ineen gesprek met leden van een groep katholieke medialeden achter de website CatholicFactChecking.com die misleidende informatie bestrijdt, noemde de paus het een infodemie, waarbij mensen gedreven door angst vervormd of verzonnen nieuws ventileren en proberen te beweren dat valse informatie wetenschappelijk is  .

“Goed geïnformeerd zijn, geholpen worden om situaties te begrijpen op basis van wetenschappelijke gegevens en niet op nepnieuws, is een mensenrecht.  Juiste informatie moet vooral worden verstrekt aan degenen die minder zijn toegerust, aan de zwaksten en aan degenen die het meest kwetsbaar zijn.  Nepnieuws moet worden weerlegd, maar individuele personen moeten altijd worden gerespecteerd, want ze geloven het vaak zonder volledig bewustzijn of verantwoordelijkheid.

De veroordeling van degenen die nepnieuws en verkeerde informatie over de Covid19 pandemie en de levensreddende vaccins verspreiden, komt vooral van de paus, de leider van de katholieke kerk.  Rechtse katholieke websites, blogs en media behoren tot de meest fervente verspreiders van verkeerde informatie over Covid19, en velen zijn verbannen van sociale-mediasites zoals Twitter en Facebook omdat ze herhaaldelijk onwaarheden bestendigen.

Een van de grootste tegenstanders van paus Franciscus is de Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano, die drie jaar geleden het ontslag van de paus eiste en sindsdien ondergedoken zit.  Hij heeft het bestaan ​​van de pandemie ontkend terwijl hij het ook het werk van Satan noemde en beweerde dat het Covid19 virus een laboratoriumcreatie was die werd gebruikt als een hulpmiddel “om alle sporen van onze identiteit als christenen te wissen” als onderdeel van een  geheime wereldwijde complot.  De aartsbisschop is regelmatig uitgenodigd om zijn complottheorieën te verkondigen in extreemrechtse katholieke mediashows.

Dit is de tweede keer deze maand dat de paus de Covid19 pandemie aan de orde stelt, aangezien hij zich eerder krachtig uitsprak voor nationale vaccinatiecampagnes en het een morele verplichting noemde.  In een verklaring 3 weken geleden waarschuwde hij degenen die desinformatie over vaccins steunen op ideologische termen, en noemde hun standpunten “ongegrond”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Europa 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!