De op één na grootste drugsvangst van 36 miljoen methpillen in Laos is één feit

AZIË:- Na een recordbrekende inval in oktober heeft de politie in Laos enkele dagen terug 36 miljoen methpillen in beslag genomen, de op één na grootste Aziatische drugsvangst ooit.  

Een functionaris van de Verenigde Naties heeft de arrestatie eerder gisteren bevestigd en zegt dat het wijst op veranderingen in de patronen van drugssmokkel in Zuidoost-Azië.

In de buste van vorige week werden 36 miljoen methpillen samen met 590 kilo crystal meth in de stad Huay Xai in beslag genomen. Tijdens de nachtelijke inval nam de politie ook een jachtgeweer en heroïne in beslag, hoewel een geconfisqueerd geldbedrag niet bekend werd gemaakt.

De autoriteiten zijn van mening dat de goedkope meth-pillen bedoeld waren om te worden verkocht in Thailand, waar de overstroomde drugsmarkt de prijzen heeft doen dalen, maar de pure crystal meth zou via Thailand worden vervoerd en vervolgens naar Australië worden verscheept, waar het een veel hogere prijs opbrengt.

De Gouden Driehoek, waar Thailand, Myanmar en Laos samenkomen, is lange tijd een bekende haven geweest voor drugssmokkel en andere illegale handel en activiteiten, maar de afgelopen maanden en jaren is de hoeveelheid smokkelwaar die door de regio gaat gestaag toegenomen.

Met de aanhoudende Covid19 pandemie zijn de grenzen aangescherpt en zijn traditionele smokkelpaden omgeleid.  Met de val van de democratisch gekozen Birmese regering door een militaire staatsgreep, bijna een jaar geleden, werd Myanmar in een burgerlijke en geopolitieke chaos geworpen.  

De humanitaire crisis heeft niet alleen dekking gegeven voor de toegenomen productie en verzending van drugs, maar heeft ertoe geleid dat een deel van de drugs die traditioneel de Thais-Birmese grens zijn overgestoken, waar de veiligheid nu op een historisch hoogtepunt is, is verplaatst naar de Birmese-Lao-grens.

In oktober namen Laos-officieren in de regio van de Gouden Driehoek meer dan 55 miljoen methamfetaminetabletten en meer dan 1,5 ton crystal methamfetamine in beslag in wat de Verenigde Naties beschouwen als de grootste geregistreerde drugsvangst in Azië.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Europa 
Bron: Bangkok Post

 BRON: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!