Pattaya dreigt vast te lopen en is wanhopig op zoek naar arbeiders zodanig dat de dagelijkse salarissen zijn verdubbeld

THAILAND:- Door een tekort aan mankracht is kustplaats Pattaya wanhopig op zoek naar buitenlandse mensen, Thaise werknemers kunnen momenteel tot 700 baht per dag kunnen verdienen door alleen maar af te wassen.

Met 1 november nu achter de rug, zou de grootse heropening van Thailand, voor ondernemend Pattaya, een zucht op opluchting moeten geven.  Helaas heeft er een probleem van zich doen spreken: er is een enorm personeelstekort in de toeristische sector en bij de hotels, zo vertelde de voorzitter van de hoteliers-vereniging aan de oostkust.

Khun Phisut Sae-khu zei dat dit een goede en optimistische tijd voor de toeristenindustrie aan staat te komen, nu na de heropening, maar wel een schaduwkant kent, er is gewoon géén personeel te vinden.

Hij meent dat er een onwil is onder de Thaise werknemers om terug te keren naar vroegere banen, doordat ze een afwachtende houding nadat de pandemie tekenen van afname vertoonde.

Afwachten of het de moeite waard was om er een dag werk in te steken of gewoon door te blijven gaan met de pandemie.

Dit ondanks het feit dat als ze terugkomen, ze een dubbel salaris kunnen verwachten van wat ze eerder verdienden – met dagtarieven van 600 – 700 baht in tegenstelling tot 350 baht voorheen.

De hogere tarieven zijn het gevolg van hoteliers en andere operators die wanhopig proberen Thaise mensen te vinden om voor hen te werken.

De manager zei dat veel mensen hadden geprobeerd om in andere voor hen onbekende bedrijfstakken te komen en dat dit de afvoer nog verder verergerde.

Khun Phisut zei dat als het door zou gaan, exploitanten zich tot gevaccineerde migranten zouden moeten wenden om de banen te vervullen.

Dat zou vooral het geval zijn bij banen waar Thais “niet bekend mee zijn ” – zoals afwassen en schoonmaken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: Asean Now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!