Oppositie-parlementslid klaagt de Thaise regering aan over mislukte aankoop van AstraZeneca

BANGKOK:- Een parlementslid van de Pheu Thai-partij van de oppositie heeft de regering zwaar bekritiseerd omdat ze de details van het AstraZeneca-aankoopcontract niet openbaar heeft gemaakt.  Mr. Yutthapong Charasathien eist dat de minister van Volksgezondheid, Mr. Anutin Charnvirakul het hoofd van het ministerie van Ziektebestrijding wegstuurt vanwege de tekortkomingen, en beschuldigd hem ervan de aanschaf en toewijzing van vaccins verkeerd te beheren.

De Bangkok Post meldt dat Mr. Yutthapong gisteren tijdens een bijeenkomst over de aanschaf van vaccins in het parlementsgebouw het DDC opriep om de details van de AstraZeneca-aankoopovereenkomst bekend te maken.  Zijn kritiek komt omdat een gelekte brief van AstraZeneca onthult dat het ministerie van Volksgezondheid slechts 3 miljoen doses per maand bestelde, veel minder dan de regering beweert.

Mr. Yutthapong vraagt ook waarom het DDC meer Sinovac-doses blijft kopen, terwijl onderzoeken hebben aangetoond dat het minder effectief is tegen mutaties zoals de Delta-variant.  Hij zegt dat de DDC een lening van 6,1 miljard baht heeft gekregen om Covid-19-vaccins te kopen, eraan toevoegend dat een brief van het kantoor van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling suggereerde dat andere vaccins dan de huidige in gebruik zouden moeten worden gekocht om de Delta-variant te bestrijden  .

“Dat betekent geen Sinovac meer.  Ik vraag Mr. Anutin om de directeur-generaal van het DDC de laan uit te sturen, omdat we dit soort management niet kunnen tolereren en 6,1 miljard baht geen peanuts is.  Ondanks de aanschaf van Sinovac heeft de afdeling het vertrouwen van het publiek niet gewonnen om hen effectieve bescherming te bieden tegen Covid-19.”

Inmiddels heeft het hoofd van het DDC, Dr. Opas Karnkawinpong gereageerd en zei dat de brief suggereerde dat vaccins tegelijkertijd ook van andere fabrikanten zouden kunnen worden gekocht, met het argument dat de DDC dit heeft gedaan door een deal met Pfizer te ondertekenen.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: The Bangkok Post
Content: Olivier B. Bommel, een heer van stand
Bron: The Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!