Opnieuw protesten tegen de regering, confrontaties met politie gaan voor tweede dag door in Bangkok

BANGKOK:- Er is gisteren voor de tweede dag op rij geweld losgebarsten in de straten van Bangkok toen anti-regeringsdemonstranten met de politie slaags raakte.

Het Thai PBS World meldt dat demonstranten stenen, vuurwerk gooiden en met katapulten de politie bij het Victory Monument en het Din Daeng-kruispunt probeerden te verwonden.

De demonstratie van gisteren werd georganiseerd door de Talu Fah-groep, die nauw gelieerd is aan de pro-democratische groep Ratsadon en andere actiegroepen.  Het is duidelijk dat de demonstratie vreedzaam begon bij het Victory Monument.  Later op de middag begonnen demonstranten het verkeer rond het gebied te blokkeren en beeltenissen van politieke figuren in brand te steken.

Nadat de politie de demonstranten hadden gewaarschuwd dat ze de wet overtraden, begon de politie in te grijpen om sommigen uiteen te drijven en anderen te arresteren.  Op dat moment liepen sommige activisten naar het Din Daeng-kruispunt, maar anderen bleven bij het Overwinningsmonument.  Terwijl protestleiders iedereen aanspoorden zich te verspreiden en een einde maakten aan de demonstratie, negeerden de meer hardcore leden hun advies.  Het duurde niet lang toen er geweld uitbrak nadat de politie hen verhinderde de woning van premier Prayut Chan-o-cha aan de Vibhavadi Rangsit Road te bereiken.

De politie gebruikten wederom rubberen kogels en traangas tegen de demonstranten, die als reactie daarop katapulten, stenen en vuurwerk afvuurden.  Thai PBS World meldt dat sommigen ook lasers gebruikten, geïnspireerd door mede-pro-democratische activisten in Hong Kong.  Het is duidelijk dat een demonstrant ernstig gewond raakte toen hij een vuurwerk naar de politie probeerde te gooien, waarbij sommige media berichten dat hij zijn hand verloor.  Het Erawan Medisch Centrum heeft bevestigd dat 8 politieagenten gewond zijn geraakt en in het ziekenhuis worden behandeld.  Volgens Thai Lawyers for Human Rights zijn minstens 13 demonstranten gearresteerd, van wie 1 minderjarig.

De Talu Fah-groep heeft een verontschuldiging op Facebook geplaatst en zegt dat het geweld afkomstig is van jongere leden van de groep, maar wijst ook met de vinger naar de politie voor het schieten met rubberen kogels en het gebruiken van traangas.

FILE PHOTO: Police officers line up as demonstrators protest against the government’s handling of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Bangkok, Thailand, August 10, 2021. REUTERS/Soe Zeya Tun

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Thais PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!