Opnieuw protesten in Bangkok, ook dit keer weer met rubberen kogels en………..traangas!

BANGKOK:- Gisteren werd er weer een demonstratie door de Tha Lu Fah-beweging georganiseerd, de bijeenkomst begon om 15:00 uur bij het Victory Monument met het verbranden van lamyai en mangosteen om te protesteren tegen de dalende fruitprijzen.  De deelnemers liepen vervolgens langs dezelfde route als afgelopen. woensdag, met als bestemming het 1st Infantry Regiment op Vibhavadi Rangsit Road.

Ook nu was de weg weer gebarricadeerd met vrachtcontainers, iets wat de politie de afgelopen weken voorafgaand aan bijna elk protest heeft gedaan.  Terwijl de demonstranten probeerden de containers te verplaatsen, begon de politie – sommigen van hen gestationeerd vanaf de verhoogde snelweg – traangas en rubberen kogels af te vuren.  De demonstranten gingen dit tegen door vuurwerk naar de politie te gooien.

De organisatoren besloten terug te keren naar het kruispunt van Din Daeng en staakten het protest om 17.30 uur, maar zoals het geval was bij eerdere bijeenkomsten, bleef een harde groep achterblijvers achter om schermutselingen met de politie aan te gaan.

Er werden wederom enkele branden gesticht, maar zware regen later zorgde ervoor dat beide partijen beschutting zochten.

Het aantal gewonden was niet bekend, maar één van de gewonden was Khun Tanat Thanakitamnuay, de telg van de vooraanstaande vastgoedontwikkelingsfamilie die Noble Development Plc controleert.  Hij raakte gewond door een rubberen kogel in de buurt van zijn rechteroogkas en werd naar het Mission Hospital gestuurd.

Khun Tanat was ooit een aanhanger van het People’s Democratic Reform Committee (PDRC), wiens protesten tegen de Yingluck Shinawatra-regering de weg vrijmaakten voor de militaire staatsgreep die generaal Prayut in 2014 aan de macht bracht. Hij was het onderwerp van een Vice News-documentaire die internationale  aandacht.  In 2010, toen hij 18 was, reed hij met zijn Porsche Carrera 911 een menigte roodhemdendemonstranten in.

Sindsdien heeft hij zijn politiek geloof gewisseld en heeft hij zich uitgesproken tegen de regering-Prayut.

De activisten van Tha Lu Fah hadden gezworen om vrijdag vreedzaam te protesteren nadat eerdere demonstraties lelijk waren geworden.

 “Het mislukte beheer van Covid-19 door de overheid heeft ertoe geleid dat mensen zijn overleden.  Vandaag zijn we hier om van Prayuth af te komen”, zei activist Songpon Sonthirak alias  “Yajai” aan het begin van de demonstratie.

Roodhemdleider Nattawut Saikuar heeft de jonge demonstranten gewaarschuwd dat hun gewelddadige confrontaties met de autoriteiten kunnen eindigen in een overwinning voor de machthebbers.

De Thaise autoriteiten hebben gewaarschuwd dat elke vorm van protest in strijd is met de noodverordeningen en zeiden dat ze al in 300 gevallen een aanklacht hadden ingediend tegen mensen die betrokken waren bij recente demonstraties.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Bangkok Post
Vertaling: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!