Opnieuw bloedige dag in Myanmar, leger kondigt op tv 19 doodstraffen aan

~DOOD EN VERDERF ZAAIEN~
(
Onheil aanbrengen)

MYANMAR:- Het leger van Myanmar heeft in het afgelopen weekend negentien demonstranten ter dood veroordeeld.  Het is voor zover bekend de eerste keer sinds het leger in Myanmar begin februari een staatsgreep pleegde, dat de doodstraf wordt ingezet.

De negentien mensen werden door een rechtbank schuldig bevonden aan diefstal en moord.  Zeventien van hen waren niet fysiek bij de rechtszitting aanwezig.  Ze werden opgepakt in Noord-Okkalapa in het oosten van de regio Yangon.  

In het gebied geldt een noodtoestand, waardoor iedereen die er wordt gearresteerd automatisch door een militair tribunaal wordt berecht.

Laatste executie meer dan een jaar geleden
Hoewel de doodstraf in Myanmar is toegestaan, is de laatste keer dat iemand werd geëxecuteerd meer dan een jaar geleden.  „Het laat zien dat het leger bereid is terug te keren naar een tijd Myanmar mensen de doodstraf oplegde”, zegt Phil Robertson van de Aziatische afdeling van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.  Doordat de berechting in een militaire wedstrijd plaatsvindt, kunnen de berechting niet in een hogere beroep gaan.

Volgens Phil is het doel van het leger om demonstranten af ​​te schrikken om de straat op te gaan en ze te dwingen om weer aan hun werk te gaan.  Vanwege een nationale boycot ligt de economie van Myanmar momenteel grotendeels plat.

Meer dan tachtig demonstranten gedood
Sinds de staatsgreep op 1 februari, waarbij het leger ook regeringsleider Aung San Suu Kyi arresteerde, is het onrustig in het land.  Veiligheidstroepen zouden tot nu toe al zo’n 600 demonstranten hebben.  In het dorpje Bago zou gisteren alleen al meer dan tachtig demonstranten zijn.

De speciale gezant van de Verenigde Naties, Christine Schraner Burgener, kwam afgelopen week in buurland Thailand aan.  Ze hoopt Myanmar in te kunnen om met het leger te onderhandelen om uit de crisis te komen.  Tot nu toe mag ze het land niet in.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Femke van Rooijen
Bron: Metronieuws.nl

Eén gedachte over “Opnieuw bloedige dag in Myanmar, leger kondigt op tv 19 doodstraffen aan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!