Het fietsende bestaan van Hengeloër Haasewinkel in Bangkok

~DE DOMSTE BOER’N HEBT DE DIKTE TUFFEL~
(Twents spreekwoord: Met geluk komt men vaak verder dan met verstand)


BANGKOK:- Raymond Haasewinkel (50) groeide op in Hengelo, maar woont al sinds 1993 in Bangkok. In Thailand moet hij als ondernemer de coronacrisis op eigen kracht zien te overleven, want subsidieregelingen voor ondernemers in nood kennen ze er niet.

Hoe komt een jongen uit Hengelo in Bangkok terecht?
“Ik woon hier al 27 jaar. Ik ben als stagiair in Bangkok beland en er nooit meer weggegaan. Ik zat op de Middelbare Ondernemersschool in Enschede en die had een stageplaats voor mij in Duitsland. Ik kwam bij een bedrijf terecht, dat communicatiesystemen – intercoms – leverde aan hotels en ik mocht mee op een klus naar Thailand. Dat zou drie maanden duren, maar onze klant daar, de eigenares van het hotel, vroeg me op een gegeven moment om haar assistent te worden. School heb ik nooit afgemaakt en in Hengelo kom ik sindsdien alleen nog op vakantie.”

Je hebt nu je eigen bedrijf, maar buiten de hotellerie. Beviel dat niet meer?
„Ik ben meegegroeid met het bedrijf. Op een gegeven moment had de onderneemster voor wie ik werkte zes hotels in Bangkok. Maar na dertien jaar verkocht ze die in één klap aan een Amerikaanse investeerder. Die zette toen Amerikaanse managers op die hotels en dat was voor mij het sein om te vertrekken. Twee jaar later heeft ze alles weer teruggekocht omdat het niet werkte met die Amerikanen, maar toen was ik al weg en voor mezelf begonnen.”

Jouw bedrijf Gobangkoktours.com verzorgt tochten per fiets of elektroscooter door Bangkok. Loopt dat nog, nu corona ook in Thailand heeft toegeslagen
„Nauwelijks, want de toeristen blijven weg. Officieel zijn hier trouwens nog geen honderd mensen overleden aan corona. Je moet eerst twee weken in quarantaine als je in Thailand wilt verblijven, dus dat doet niemand. Dat is economisch een ramp voor dit land. Ik verhuur sinds 2011 65 fietsen en 35 elektrische scooters mét lokale gids. Toeristen willen fietsen, maar lokale klanten willen een scooter. Dat komt doordat fietsen in Thailand iets voor de armen is.”

Hoe kom je de crisis door?
„Ik richt me nu op Thaise klanten, maar die kunnen niet dezelfde prijs betalen als westerse toeristen. Dat geldt ook voor de kookworkshops die wij verzorgen. Je ziet de armoede hier snel toeslaan, er wonen steeds meer mensen op straat, een sociaal vangnet is er niet. Niet voor mensen die werken en ook niet voor ondernemers. Je moet jezelf zien te redden hier en wie dat niet kan, eindigt op straat. Dat is schrijnend om te zien.”

Komt het vaccineren in Thailand al op gang?
„Dat gaat heel langzaam. Ze gaan eerst de mensen in het onderwijs en de zorg vaccineren. Er zijn nu circa 30.000 prikken gezet, maar Thailand heeft 68 miljoen inwoners! De regering wil zelf vaccin gaan produceren en daarvoor licenties zien te kopen van verschillende fabrikanten. Maar een prik mag omgerekend niet meer dan 7 euro kosten, anders wordt het onbetaalbaar. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal geregeld gaat worden, want Phuket, de grootste toeristenmagneet hier, wil in oktober weer helemaal open. Dan zal toch ook een groot deel van de lokale bevolking gevaccineerd moeten zijn.”

Geldt voor jou Eens een Tukker, altijd een Tukker?
„Ja, natuurlijk. Ik heb nog veel vrienden in Hengeloooo. Voordat mijn moeder zes jaar geleden overleed, was ik elk jaar wel een paar weken in Twente. Nu komen mijn vrienden van vroeger vooral bij mij op bezoek. Elk jaar zie ik er wel een paar. Maar terug naar Twente is geen optie voor mij. Het leven is hier een stuk relaxter dan in Nederland en ik heb hier een dochter van 10. Ook zij houdt mij hier.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: 
Content: Gerben Kuitert
Bron: Tubantia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!