PATTAYA:- Een oude olifant, genaamd Nam Chok werd tientallen jaren gebruikt om toeristen op zijn rug in een olifantentrekkingkamp in Pattaya rond te lopen. Nu ze in de zestig was, stemde haar eigenaar ermee in haar voor haar pensioen naar een opvangcentrum te sturen.
Er wordt vermoed dat de gedeeltelijk blinde olifant uit het wild is gevangen en sindsdien al tientallen jaren in gevangenschap verkeert. Ze heeft onlangs gewerkt in een trekkingkamp in Pattaya, waar olifanten worden gebruikt om betalende toeristen te vermaken en ritjes te geven.
Toen het reddingsteam bij het kamp arriveerde, had Nam Chok de stoel nog op de rug en werkte tot haar laatste dag. Gelukkig had haar eigenaar ermee ingestemd om Nam Chok met pensioen te laten gaan, en het natuurreddingscentrum Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) kwam tussenbeide om haar een opvanghuis aan te bieden in het olifantenopvangcentrum.
Nu, na een reis van Pattaya naar het WFFT-opvangcentrum in Phetchaburi eerder deze maand, is Nam Chok aangekomen en vestigt zich in haar nieuwe huis, waar ze niet langer hoeft te werken en de rest van haar leven in vrede kan leven.
Het personeel en de vrijwilligers van WFFT begroetten haar bij aankomst en hadden een welkomstbuffet met vers fruit en speciaal gemaakte bananenballetjes klaargemaakt, waar Nam Chok meteen van at.
Nam Chok heeft littekens van een leven lang werken, waaronder waarschijnlijk enkele jaren in de houtkapindustrie, evenals van haar recentere werk in het olifantentrekkingkamp. Ze is behoorlijk mager en heeft last van spijsverteringsproblemen. Ze is ook gedeeltelijk blind aan één oog, nadat ze gewond was geraakt door een bull hook.
Nu ze onder de hoede van het WFFT staat, zal ze 24/7 medische behandeling krijgen van het deskundige veterinaire team van het opvangcentrum, en ook genieten van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet met vers fruit en groenten.
Het opvangcentrum zal nu levenslange zorg bieden aan Nam Chok, samen met hun 23 andere reddingsolifanten. Ze leven allemaal gelukkig in grote olifantenverblijven, die elk wel 110 rai groot zijn en voorzien zijn van natuurlijke bomen, meren en weidegebieden. Elke reddingsolifant eet elke dag ongeveer 300 kg voedsel.
Tegenwoordig leven er naar schatting zo’n 3,800 tamme olifanten in Thailand; de meeste van hen werken in de toeristische sector of in de houtkapindustrie. Ondertussen leven er in het wild nog maar ongeveer 3,500 olifanten, die in open graslanden en dichte regenwouden verspreid over het land leven.
Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: Pattaya News