Onverdeelde reacties op het plan om Thailand aantrekkelijker te maken voor welgestelde buitenlanders, waarbij alcohol en sigaren goedkoper maar sigaretten duurder worden

THAILAND:- De aangekondigde verlaging van de invoerrechten op sigaren en alcohol wordt door met argusogen bekeken. Zeker omdat het plan een onderdeel is van een Thaise overheidsstrategie om rijke buitenlandse inwoners en bekwame professionals aan te trekken.  Volgens een artikel in de  Bangkok Post zou de douanedienst naar verwachting de invoerrechten met 50% verlagen voor een periode van 5 jaar. 

Het voorstel is in overeenstemming met het plan van de regering om de gedecimeerde post-pandemische economie een kickstart te geven door meer dan 1 miljoen rijke buitenlanders aan te trekken om in het land te wonen en werken in de komende 5 jaar, ongeveer 1 miljoen baht per persoon per jaar uitgevend en het genereren van  ongeveer 1 biljoen baht voor de economie.  

De regering heeft voor dit doel een nieuw 10-jarig visum bedacht, dat niet alleen voor het individu geldt, maar ook voor hun echtgenoot en kinderen.  Houders zouden hetzelfde tarief aan inkomstenbelasting betalen als Thais en zouden ook het recht krijgen om eigendom en land te bezitten.

Khun Patchara Anuntasilpa van de douane zegt dat de verlaging van de invoerrechten van toepassing zal zijn op 30% van de producten en dat zijn afdeling de procedures herziet voor persoonlijke items van aankomende en vertrekkende bezoekers.

Toch komt de wetsverandering voor sommigen als een complete verrassing.  De Bangkok Post meldt dat khun Roengrudee Patanavanicha, een onderzoeker op het gebied van tabakscontrole, zegt dat de accijnsverlaging onverwacht is, aangezien volgende maand een nieuwe accijnsstructuur op sigaretten van kracht wordt, met een vast belastingtarief van 40% op alle sigaretten, dat maakt niets uit voor de winkelprijs.  Ze zegt dat het nieuwe tarief is gericht op het terugdringen van roken onder jongeren en het genereren van belastinginkomsten.  Ze heeft suggesties weerlegd dat het verhogen van de kosten van sigaretten zou leiden tot een toename van de illegale smokkel van gesmokkelde producten.

Zij vindt het een  lakse wetshandhaving, een inefficiënt belastingstelsel en interventie van de tabaksindustrie die bijdragen aan het probleem.”

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Flickr  
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!