Ondernemers in Pattaya klagen over mogelijke valse SHA+-certificaten die door de gemeente zijn, loco-burgemeester gelast onderzoek

PATTAYA:- Verschillende ondernemers in Pattaya hebben geklaagd over zogenaamdevalse SHA+-certificaten die zijn uitgegeven door de gemeente Pattaya, waarbij flinke bedragen voor de certificeringen betaald moesten worden, waarbij functionarissen van andere jurisdicties  kwamen inspecteren. De gemeente Pattaya zegt dat zo’n inspectie niet bestond, zodat er weer flink gefraudeerd is. De gemeente gaat deze zaak onderzoeken.

SHA+, of Safety and Health Administration, is een programma dat in de eerste plaats een checklist en certificering biedt voor bedrijven om te voldoen aan Covid-19-certificeringen en -beperkingen, wat voor velen essentieel is om hun bedrijf te openen.

Ongeveer 20 ondernemers in Pattaya zijn voor een gesprek naar het gemeentehuis gekomen, waar zij een ontmoeting hadden met de loco-burgemeester van Pattaya, Khun Wuttisak Ruemkitkan. De ondernemers hadden betalingsbewijzen als bewijsmateriaal meegenomen, voor wat zij voor de certificaten moesten betalen. Meerdere lokale reporters vergezelde de groep die voorafgaand aan de bijeenkomst voor veel ophef zorgde op sociale media.

Khun Wuttisak verklaarde tijdens het gesprek dat: “SHA+-certificaten worden gecontroleerd worden uitgegeven door de Tourism Authority of Thailand (TAT). Andere certificaten, zoals toestemming om eten en drinken te verkopen, worden rechtstreeks vanuit het gemeentehuis uitgegeven. Pattaya zelf geeft geen SHA+ certificaten uit.”

“We gaan dit rapporteren omdat dit geen gemeentelijk beleid is. Als we de persoon vinden die dit heeft gedaan, zullen we onmiddellijk juridische stappen ondernemen.” Zo verklaarde Wuttisak.

De betrokken ondernemers hebben ook aangifte gedaan bij de politie van Pattaya. De naam van de persoon die naar verluidt zei dat hij een functionaris van de gemeente Pattaya was en die de certificaten vrijgaf, werd door geen enkele betrokken partij gegeven, daarbij verwijzend naar een lopend juridisch onderzoek.

Bedrijfsleiders verklaarden in een gezamenlijke verklaring: “Er waren personen die beweerden bij de gemeente Pattaya. Te werken, deze personen zeiden dat ze  snel SHA+-certificaten konden uitgeven. We moesten dan wel bedragen in de orde van 3,000 tot 45,000 baht betalen. Als we ons echter via het “normale” systeem zouden registreren, kon het weken duren, vooral in deze tijd in december en januari vanwege een grote achterstand. We kregen te horen dat dit legitieme SHA+-certificaten waren en stemden ermee in de kosten te betalen, omdat we zonder deze certificaten onze bedrijven niet mochten openen en het ons niet konden veroorloven om weken te wachten voordat het “gewone” proces in de drukste tijd van het jaar zou plaatsvinden .”

Deze reportage is bewerking en wordt bijgewerkt zodra er meer informatie vrijkomt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand 
Bron: The Pattaya News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!