Thailand verlaagt belastingdruk: wil het land cryptocurrency’s promoten?

BANGKOK:- Goed nieuws voor crypto-investeerders in Thailand, want het land heeft besloten om de belastingdruk van april 2022 tot het einde van 2023 te verlagen. Thailand behoort met een bruto binnenlands product van 450 miljard euro niet tot de rijkste landen ter wereld, maar is met 69,8 miljoen inwoners wel een groot land. Onder meer de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) van 7 procent op transacties op gereguleerde beurzen vervalt.

Het lijkt erop dat Thailand stappen wil zetten om bitcoin en de rest van de industrie te promoten in het land. Waar de inflatie in Westerse landen de pan uitrijst hebben ze daar in Thailand minder last van. Als we de gegevens van statista mogen geloven is de inflatie in Thailand de afgelopen jaren niet boven de 2 procent uitgekomen. Wat natuurlijk niet betekent dat bitcoin geen waardevol spaarmiddel is voor de bevolking, maar de druk om op zoek te gaan naar alternatieven is niet groot.

De cryptocurrency van Thailand
Naast transacties bij de gereguleerde cryptobeurzen in het land is ook de Thaise Central Bank Digital Currency (CBDC) uitgezonderd van BTW. De verwachting is dat Thailand later dit jaar een pilot start met de CBDC. In het tweede kwartaal van 2022 moet de eerste pilot van start gaan. Hierbij zal een stichting in de gaten houden in hoeverre de CBDC daadwerkelijk gebruikt wordt voor consumentenbetalingen.

Daarnaast staat er een innovatie-track op de rol waarbij de private sector ook participeert. Thailand behoort tot de meer actieve landen in Azië als het aankomt op experimenteren met digitaal centralebankgeld. Hierbij werkt het onder andere samen met de centrale bank van China, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten.

Met deze landen wil het een digitale brug bouwen, zodat de CBDC’s eenvoudig kunnen samenwerken. Dit heeft de potentie om internationale transacties tussen de landen in kwestie een stuk goedkoper te maken. Hetgeen goed is voor de economie, aangezien er momenteel nog een percentage blijft hangen bij tussenpersonen. Die zijn in de toekomst mogelijk niet meer nodig.

Grote plannen voor crypto
Behalve de ontwikkeling van de CBDC doet Thailand er momenteel veel aan om crypto te promoten in het land. Onder andere met de tijdelijke afschaffing van de BTW op transacties, maar ook met andere maatregelen. Begin februari maakten de autoriteiten namelijk bekend de plannen voor een belasting van 15 procent op crypto-transacties te schrappen.

Eerder kwam het land met dit plan om crypto als betaalmiddel de kop in te drukken. Crypto-investeerders in Thailand vonden de belasting echter excessief en er is naar ze geluisterd. Nu lijkt Thailand helemaal van koers te wijzigen en zelfs volledig de andere kant op te slaan.

Niet lang geleden kondigde de lokale autoriteiten aan te werken aan richtlijnen voor crypto als betaalmiddel. Waarmee ze duidelijk openstaan voor een toekomst waarin betalen met bitcoin en andere crypto een gewoonte is. Langzaam maar zeker lijkt Thailand een crypto-vriendelijk land te worden. Nog geen concurrent van El Salvador, maar het gaat de goede kant op.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Thom Derks
Bron: nieuws.btcdirect.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!