Olleke Bolleke wenst Hare Majesteit Koningin Sirikit, de koningin-moeder van Thailand een fijne verjaardag

BANGKOK:- Vandaag, 12 Augustus, is de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Sirikit, die getrouwd was met koning Bhumibol Adulyadej.  Na de kroning van Zijne Majesteit Koning Maha Vajiralongkorn, haar zoon, en zijn huwelijk met de nieuwe koningin Suthida, heeft koningin Sirikit nu de titel van koningin-moeder gekregen.

Hare Majesteit Koningin Sirikit is de dochter van Zijne Hoogheid Prins Chandaburi Suranath (moeder Chao Nakkhatra Mangkala Kitiyakara) en moeder Luang Bua Kitiyakara (geboren moeder Luang Bua Snidwongse).

Ze werd geboren op 12 augustus 1932. Ze ging naar de kleuterklas op de Rajini-school, maar ging vervolgens naar de St. Francis Xavier-kloosterschool in het Samsen-district in Bangkok.  

Koningin Sirikit staat bekend om haar liefdadigheidswerk.  Zij is sinds 1956 voorzitter van het Thaise Rode Kruis. Via het Thaise Rode Kruis zet de koningin zich in voor de hulpverlening aan de vele vluchtelingen uit Cambodja en Birma in Thailand.  De koningin speelde een actieve rol in de nasleep van de tsunami-ramp in Zuid-Thailand in december 2004. Tragisch genoeg kostte de tsunami het leven aan haar kleinzoon Bhumi Jensen, de zoon van haar oudste dochter.

Op 21 juli 2012 voelde koningin Sirikit zich onvast en wankel tijdens het sporten in het Siriraj-ziekenhuis waar koning Bhumibol Adulyadej verbleef.  Artsen hebben vastgesteld dat ze een beroerte heeft gehad.  De koningin werd pas in augustus 2013 in het openbaar gezien toen de koning uit het ziekenhuis werd ontslagen.  Sindsdien ziet koningin Sirikit af van openbare optredens.

Koning Bhumibol Adulyadej stierf op 13 oktober 2016 in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok, op 88-jarige leeftijd, na een aantal jaren van ziekte.

Moederdag in Thailand wordt traditioneel gehouden op de verjaardag van koningin Sirikit, en nu met haar nieuwe rol als koningin-moeder, gaat de traditie verder.

 Lang leve koningin Sirikit, de koningin-moeder

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!