🎥 | Nu de spanningen tussen de VS en China toenemen, zal Thailand er alles aan doen om ‘neutraal’ te blijven

BANGKOK:- Thailand moet neutraal blijven en zich blijven inzetten voor een evenwichtig buitenlands beleid te midden van oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China na het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Mrs. Nancy Pelosi, aan Taiwan, zo hebben Thaise academici aan de Thaise media medegedeeld.

In een interview met de Bangkok Post zei khun Sompop Manarungsan, voorzitter van het Panyapiwat instituut voor management, dat het conflict tussen de VS en China naar verwachting verder zal escaleren na het bezoek van Mrs. Pelosi aan Taiwan.

“Als strategische actie zijn de VS begonnen met een openingsbeweging die de polarisatie tussen de VS en China alleen maar zal verdiepen”, zei de heer Sompop.

De VS en 17 bondgenoten hebben samengewerkt om te zorgen voor sterkere wereldwijde toeleveringsketens, terwijl het Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity van de VS ook een poging is om een ​​nieuwe toeleveringsketen op te bouwen, zei hij.

De Asean moet voorbereid zijn op de gevolgen, aangezien de regio een arena zal worden voor de botsing van de twee wereldmachten.”

Het is uiterst belangrijk voor Thailand om zijn neutraliteit en gelijke afstand tot de twee landen te behouden, zei hij, eraan toevoegend dat het land van de crisis een kans moet maken.

“Het is waarschijnlijk dat veel meer kleine en middelgrote ondernemers in Taiwan hun productiebases naar andere landen zullen verplaatsen om te ontsnappen aan eventuele handelssancties die China tegen Taiwan heeft opgelegd en Thailand zal naar verwachting een van hun bestemmingen worden”, zei hij.  .

“Er zullen naar verwachting ook meer zakenlieden van het vasteland van China naar Thailand komen, aangezien ze nog steeds goede zakelijke banden onderhouden met hun Taiwanese tegenhangers. Het is ook waarschijnlijk dat deze Taiwanese zakenlieden Thailand zullen gebruiken als uitvalsbasis voor hun export naar het vasteland van China,” zei de heer Sompop.  .  

“Het is ook belangrijk voor Thailand om nauw samen te werken met andere ASEAN-landen om de regionale veiligheid te versterken.”

Khun Somjai Phagaphasvivat, een onafhankelijke politieke en economische analist, was het ermee eens dat Thailand en andere leden van de ASEAN zich tot onpartijdigheid zouden moeten verplichten.

 Het bezoek van mevrouw Pelosi was bedoeld als een waarschuwing tegen China dat Taiwan binnenvalt, aangezien de VS mensenrechtenprincipes heeft gebruikt om China ervan te weerhouden Taiwan en Hong Kong te controleren om de wereldwijde invloed van China te beteugelen, zei hij.

 “Maar ik geloof dat China alles zal doen, behalve oorlog, om wraak te nemen op de VS”, zei Somjai.

 “Dit komt omdat als er een oorlog uitbreekt, geen van beide partijen een voordeel zal hebben en ze allebei alleen maar verliezen zullen lijden”, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Thailand heeft een verklaring afgelegd over het bezoek, waarin hij er bij het koninkrijk op aandrong – dat het een “strategische samenwerkingspartner” noemde – om het één-China-principe te blijven respecteren dat het sinds de oprichting van  diplomatieke betrekkingen in 1975.

China “is ervan overtuigd dat Thailand, als een bevriende buur van China, de internationale gerechtigheid zal blijven handhaven, de inspanningen van China zal blijven steunen om de staatssoevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen”, aldus de verklaring.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!